OBRUŠIO SE NA VLASTI

Dodik: Hrvatska krivotvori istinu o Jasenovcu

01.09.2018 u 19:11

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obrušio se u subotu na hrvatske vlasti tvrdeći da nastoje krivotvoriti podatke o Jasenovcu i ponovio staru srpsku krivotvorinu kako su ustaše u Jasenovcu ubile pola milijuna ljudi.

'To je bio logor smrti. Jasenovac je najstrašnije mjesto stradanja srpskog naroda, a oni mogu oko toga plasirati razne laži", rekao je Dodik u Bosanskoj Gradiški.

Dodik je komentirao novinarsku tvrdnju da dio medija i javnosti u Hrvatskoj relativizira logor u Jasenovcu koji se predstavlja "centrom za rekreaciju".

Predsjednik RS-a je dodao kako nitko ne može promijeniti istinu o Jasenovcu koja je po njemu utvrđena u bivšoj Jugoslaviji, a što su kako on smatra potvrdili i židovski izvori u Yad Vashemu.

Rekao je da su mu vodeći izraelski stručnjaci za holokaust rekli da nikakve krivotvorine ne mogu promijeniti podatke po kojima je u tome logoru ubijeno 500.000 ljudi, ne navodeći konkretne izvore. "Oni su tamo pobili Srbe. Ubili su ogroman broj naših ljudi", rekao je Dodik.

Ustvrdio je kako je istraživanjima utvrđeno kako je u Jasenovcu ubijeno 35.000 Židova, te da su ostale žrtve uglavnom Srbi i Romi.