MINISTARSTVO RADA

'Dodatak za radnike HZMO-a ne može se usporediti s drugim dodacima'

17.06.2013 u 16:28

Bionic
Reading

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava reagiralo je danas na optužbe Radničkog sindikata HZMO-a da je ministar Mirando Mrsić lagao kada je rekao da radnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) jedini od javnih i državnih službenika primaju dodatak za teške uvjete rada od 8 posto

Zbog potrebe za smanjenjem rashoda u državnim i javnim službama, ali i u želji da se ne ukinu sva postojeća prava, Ministarstvo je u pregovorima sa sindikatima u HZMO-u razmatralo ukidanje ili dodatka na staž od 4, 8 i 10 posto ili uvećanja od 8 posto na teške uvjete rada koje primaju svi zaposleni u HZMO bez obzira na radno mjesto, priopćeno je iz Ministarstva.

Dva od četiriju reprezentativnih sindikata HZMO-a odlučila su sačuvati uvećanje od 8 posto na teške uvjete rada jer je to bilo povoljnije za njihove članove i ostale zaposlenike HZMO-a.

Samo po sebi nameće se pitanje o kakvim je teškim uvjetima rada riječ, budući da zaposlenici HZMO-a rade uredski posao, bez terenskog rada ili rada u ekstremnim uvjetima, osim djelatnika koji su u neposrednom kontaktu sa strankama, što u nekim situacijama može biti izuzetno stresno, napominje Ministarstvo.

Dodatak od 8 posto nemaju državni službenici i namještenici, osim djelatnika carine, i to ne svih. Dodatke u javnim službama koje spominje Radnički sindikat HZMO-a - za liječnike, medicinske sestre, prosvjetare, socijalne radnike, kulturne djelatnike i porezne službenike, ne može se uspoređivati jer opseg, težina i djelokrug rada su sasvim drugačiji, ističe Ministarstvo.

Stoga je jasno da se dodatak za teške uvjete rada radnika HZMO-a ne može usporediti niti s jednim drugim dodatkom. Unatoč tome što se više ne isplaćuje dodatak na staž, plaće u HZMO-u još uvijek su veće nego npr. plaće u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava za isto radno mjesto, stručnu spremu i staž, kaže se u priopćenju.