nije mogao odbiti

Dobronić o tvrdnji da prima dodatnih 10 tisuća eura mjesečno: Naša je valuta još uvijek kuna, a ne euro, primam do 7.000 kuna

13.07.2022 u 11:54

Bionic
Reading

Prošloga tjedna glasno je odjeknula odluka predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o smjeni sudaca Damira Kosa i Marina Mrčele, a na najnovije napade smijenjenih reagirao je Dobronić u novom broju Nacionala

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić početkom srpnja smijenio je suca Damira Kosa s dužnosti predsjednika kaznenog odjela najvišeg suda, a Marina Mrčelu s mjesta šefa Odjela za praćenje europskih propisa i sudske prakse sudova pri Vijeću Europe i Europske unije.

U izjavi Hini Dobronić je kazao kako su suci Kos i Mrčela svojim izjavama i postupcima doveli do toga da je izgubio povjerenje u njih kao u svoje najbliže suradnike. 'Stoga nisam imao drugog izbora', kazao je Dobronić Hini.

Smijenjeni Kos prošloga je petka za N1 rekao da su izvansudske aktivnosti sudaca složena stvar te da je Dobronić na okruglom stolu predstavnike medija poslao van ‘da ne budu prisutni i ne slušaju ono što bi govorili drugi koji bi govorili drugačije od onoga što je on govorio’. Dodao je da je zanimljivo da Dobronić o tome ide raspravljati, a kad se pogleda njegova imovinska kartica, ‘onda on na ime predsjednika Državnog izbornog povjerenstva dobiva 10.000 eura’. 'Pa ako je to takav problem, ja bih pošao od sebe, ja bih se prvi odrekao toga, ako to smatram takvim problemom', rekao je Kos.

Dobronić se za novi broj Nacionala osvrnuo na prigovor da dok zabranjuje sucima da u izvansudskim aktivnostima zarađuju novac – sam prima 10.000 eura kao predsjednik Državnog izbornog povjerenstva.

  • +22
Radoslav Dobronić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Na povlačenje tog argumenta da primam 10.000 eura, a da nije bilo precizirano primam li to godišnje ili mjesečno, odgovorio bih ovako: prvo, naša je valuta još uvijek kuna, a ne euro. Drugo, bitna razlika u odnosu na prihode sudaca od izvansudskih aktivnosti poput arbitraža, predavanja i pisanja članaka je u tome što su ti njihovi prihodi stvar slobodne volje sudaca, dok je predsjednik Vrhovnog suda svojim imenovanjem po službenoj dužnosti ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva', rekao je za Nacional Dobronić i dodao da je to regulirano Zakonom o Državnom izbornom povjerenstvu.

Tu dužnost, kaže, ne može odbiti jer kad bi je odbio, uopće ne bi mogao biti imenovan za predsjednika Vrhovnog suda. “Na to sam pristao i potpisao sam posebnu prisegu. Taj posao radio bih istim žarom i da ne dobivam nikakvu naknadu, a radi se o iznosu od 6.000 do 7.000 kuna mjesečno”, rekao je Dobronić za Nacional.