JOSIPOVIĆ O VUKOVARU

'Dobro je da se miče policija, a ostaju dvojezični natpisi'

18.10.2013 u 16:07

Bionic
Reading

'Dobro je da se miču policajci i ograde, a ostaju dvojezični natpisi', rekao je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazivši zadovoljstvo rezultatom sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima Stožera za obranu Vukovara

'Naravno da je dobro da nisu tamo policajci i ograde te da ploče ostaju. Ako je to dogovor, ja sam zadovoljan', odgovorio je Josipović novinarima upitan za jučerašnji dogovor postignut u Vukovaru. S tim u vezi ponovno je istaknuo važnost razgovara jer se, rekao je, potvrdila teza da razgovor nije podrška neredima kao što su neki govorili.

Josipovića koji je, kako kaže, za ishod razgovora doznao od novinara, novinari su pitali hoće li se odazvati na idući sastanak sa Stožerom, koji će se održati u Zagrebu.

Rekao je da još nije dobio poziv na taj sastanak, ali će se nastavku razgovora rado odazvati, ako ga pozovu i ako se bude u mogućnosti odazvati.


Sabo: razgovor Milanovića i Stožera korak ka normalizaciji stanja u Vukovaru

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo ocijenio je sinoćnji četverosatni razgovor premijera Zorana Milanovića i članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara dobrim korakom ka normalizaciji stanja u Vukovaru i nastavku normalnog života građana toga grada.

'Najbitniji je mir i mišljenja sam da sinoćnji razgovor k tome miru i vodi. Razgovor između premijera i članova Stožera vođen je u partnerskom odnosu i bez povišenih tonova', izjavio je Hini Sabo dodajući kako će otvorenih pitanja uvijek biti, ali se ona moraju rješavati.

Po njegovim riječima, građani Vukovara suviše su dugo živjeli u nezdravoj situaciji stalnih prosvjeda i nezadovoljstva i vrijeme je da im se vrati mir. A da mir žele više od svega, Vukovarci su pokazali i neodzivom na brojna prosvjedna okupljanja koje je Stožer organizirao u Vukovaru u proteklih mjesec i pol dana, koliko traje njihovo nezadovoljstvo uvođenjem dvojezičnosti, kaže Sabo.

Nakon četiri sata razgovora premijera Zorana Milanovića sa 17 članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, održanih sinoć u Vukovaru u uredu gradonačelnika Sabe, dogovoreno je povlačenje policijskih snaga koje su čuvale dvojezične ploče i uklanjanje zaštitnih ograda oko ploča, a ploče ostaju na svojim mjestima. Također je iskazana spremnost za nastavak razgovora.