PLENKOVIĆ O ŠEŠELJU

'Dobro je da nismo ostali na inicijalnoj reakciji ministrice Pusić'

01.12.2014 u 20:50

Bionic
Reading

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković u emisiji RTL Danas izrazio je zadovoljstvo reakcijom haškog tužiteljstva koje je zatražilo povratak Vojislava Šešelja u pritvor

Kazao je da je haško tužiteljstvo jedno od prvih reagiralo nakon usvajanja rezolucije u četvrtak u Europskom parlamentu, kojom se osudio govor mržnje koji je Šešelj koristio nakon izlaska na privremenu slobodu i dolaska u Srbiju. Posebno ga veseli to da su argumenti kojima se u svom podnesku koristi glavni tužitelj Serge Brammertz identični argumentima iz rezolucije, čiji je Plenković suautor, a čiji su autori bili i drugi hrvatski zastupnici i članovi EPP-a. 'To govori o utjecaju Hrvatske u Europskom parlamentu', naglasio je.

Plenković je u razgovoru za RTL Danas kazao da je rezolucija vrlo pažljivo sastavljena, s balansiranim porukama. 'Htjeli smo osuditi Šešeljevo ponašanje, osuditi neadekvatnu reakciju Srbije - i političku i pravnu - te upozoriti Sud u Haagu. Haaški sud je reagirao. Dobro je da nismo ostali na inicijalnoj reakciji ministrice vanjskih i europskih poslova koja je ignorirala ovu inicijativu kao ponašanje jednoga od neuračunljivih haških optuženika. Zadovoljan sam time da ova rezolucija ima ovakvu ekspresnu reakciju', poručio je Plenković.