U 2014. GODINI

Dobit Vatikanske banke porasla na 69.3 milijuna eura

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.05.2015 19:43
  • Objavljeno 25.05.2015 u 19:43
euro euri

euro euri

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Yves Herman

Glavno financijsko tijelo Svete Stolice koje provodi sveobuhvatan plan reforma objavilo je u ponedjeljak da je u 2014. zabilježilo znatan porast čiste dobiti koja je sa 2,9 milijuna eura narasla na 69,3 milijuna.

Taj se porast uglavnom tumači boljim upravljanjem financijama i smanjenjem izvanrednih troškova, navodi se u priopćenju Zavoda za vjerska djela (IOR), poznatog kao Vatikanska banka.

IOR koji je u prošlosti bio uvučen u velike skandale, dugo su prozivali da zatvara oči pred pranjem novca, napose mafijaškog. Mjere za sanaciju i uvođenje transparentnog poslovanja pokrenute su u vrijeme pontifikata Benedikta XVI. i pojačane dolaskom pape Franje.

Usto, talijansko pravosuđe još istražuje neke sumnjive transakcije pošto su Sveta Stolica i Italija nedavno potpisale ugovor o sprječavanju utaje poreza.

IOR kojim od 2014. upravlja Francuz Jean-Baptiste de Franssu, kani 55 milijuna eura izdvojiti za proračun Svete Stolice, a 14,3 milijuna zadržati u pričuvi zavoda.

"Učinjeni su golemi napori radi sprječavanja nezakonitih radnji koje su bile prisutne u zavodu. Izrada dugoročnog strateškog plana donijela je rezultate", ističe se u priopćenju.

Poslovanje IOR-a koje kontrolira revizorska kuća Deloitte i Touche, odobrava povjerenstvo kardinala koje nadzire zavod.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!