stanje - zabrinjavajuće

Do kraja mjeseca mogli bismo doći do brojke koju zdravstveni sustav neće moći izdržati

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 16.10.2020 10:01
  • Objavljeno 16.10.2020 u 09:09
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Trenutačno imamo 439 bolesnika u bolnicama uz 3,5 tisuća zaraženih. Ako nastavimo ovakvom stopom sljedećeg tjedna, doći ćemo do 700 bolesnika u bolnicama i oko šest tisuća zaraženih jer će se neki izliječiti

'Te brojke naš zdravstveni sustav ne može podnijeti bez znatnih problema. Tjedan kasnije mogli bismo lako doći do tisuću hospitaliziranih i devet tisuća zaraženih', rekao je za Jutarnji list dr. Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

To znači da bismo do 30. listopada mogli doći do brojki koje sustav ne može izdržati.

Ni stanje s medicinskim osobljem nije idealno.

Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice u ovom trenu izvan pogona ima 124 zdravstvena djelatnika. Njih 30 pozitivno je na Covid-19, a 95 ih se nalazi u samoizolaciji. U Kliničkoj bolnici Sveti Duh testirano je 250 osoba i dosad je stiglo 11 pozitivnih nalaza, a danas se očekuje još desetak pozitivnih. U samoizolaciji je 48 zaposlenika.

Bolnica u Splitu može bez teškoća funkcionirati dok broj hospitaliziranih ne prijeđe 50, a sada imaju 30-ak pacijenata. U Međimurju, u kojem broj oboljelih nesmiljeno raste, situacija je zasad zadovoljavajuća - dokad, ne znaju.

Ukupno 34 medicinska djelatnika oboljela od Covida-19 te njih 64 koji su u samoizolaciji bila je bilanca stanja u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji na jučerašnji dan.

'Broj oboljelih i onih koji su u samoizolaciji još nije velik i nemamo zbog toga problema s organizacijom posla. Vjerojatno će biti i više oboljelih, ali nadam se da brojke neće biti tako velike da ne možemo sve organizirati', poručio je doc. dr. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!