ZATVORENA SJEDNICA

Franko Vidović pozitivan na koronavirus, u srijedu je bio na Odboru za nacionalnu sigurnost. Hoće li u samoizolaciju pravosudni i obavještajni vrh države?

16.10.2020 u 08:10

Bionic
Reading

U srijedu je u Hrvatskom saboru održana zatvorena sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Trajala je dva sata. Sudionik, saborski zastupnik Franko Vidović je pozitivan na koronavirus pa se čeka odluka epidemiologa o mjerama za ostale sudionike, doznaje N1

S obzirom da je prije dva dana održana sjednica Odbora na kojoj je dvadesetak sudionika bilo u zatvorenom prostoru oko dva sata, postavlja se pitanje hoće li svi prisutni završiti u samoizolaciji.

Na sjednici je bila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, šefica USKOK-a Vanja Marušić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, šef kriminalističke policije Antonio Gerovac, šef SOA-e Daniel Markić, nabraja N1.

Prema riječima nekoliko zastupnika, tajnica Odbora sve je sudionike dvosatnog sastanka zvala i rekla im da ostanu kod kuće i čekaju poziv epidemiologa.

Na sjednici se, podsjetimo, iza zatvorenih vrata raspravljalo o curenju informacija u aferi Janaf.

  • +12
Saborska sjednica 15.10 Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost je SDP-ov Nikša Vukas, potpredsjednik je HDZ-ov Mario Kapulica, a članovi su - uz Franka Vidovića - Ivan Budalić (HDZ), Miro Bulj (Most), Dario Hrebak (HSLS), Mišel Jakšić (SDP), Ermina Lekaj Prljaskaj (nezavisna), Željko Sačić (Hrvatski suverenisti), Ante Sanader (HDZ), Anđelko Stričak (HDZ), Miroslav Škoro (Domovinski pokret) i Miroslav Tuđman (HDZ).

U djelokrugu rada Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost je utvrđivanje i praćanje provođenja politike, kao i nadzor tijela sigurnosno-obavještajnog sustava. Odbor daje mišljenje o imenovanju čelnika sigurnosnih službi, a u postupku donošenja zakona i drugih propisa matično je radno tijelo u područjima koja se, između ostalog, odnose na kontrolu i nadzor nad radom policije, državnu i javnu sigurnost, sigurnost prometa, informacijsku sigurnost, zaštitu od požara i elementarnih nepogoda.