zračni prijevoz

Do kraja lipnja otkazano više od dva milijuna letova

03.04.2020 u 09:56

Bionic
Reading

Zbog pandemije koronavirusa do kraja lipnja u svijetu je otkazano više od dva milijuna letova što će nanijeti gubitke od oko 252 milijardi dolara, priopćila je u četvrtak Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA)

Otkazivanje letova jedna je od mjera na koju su aviokompanije i međunarodne agencije za zračni promet bile prinuđene zbog pandemije koronavirusa, a poduzeto je i niz mjera kako bi se zaštitili zaposlenici i putnici.

Međunarodna udruga za zračni prijevoz objavila je na svojim internetskim stranicama informacije koji su aerodromi zatvoreni i koji su sve letovi otkazani, a objavljene su i smjernice putnicima koji ne mogu odgoditi svoja putovanja.

Krovna agencija za zračni prijevoz ističe da zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) prati sva događanja vezana za pandemiju te da će u skladu s preporukama te organizacije Ujedinjenih naroda izdavati daljnja priopćenja.

'Ostanite jaki. Prebrodit ćemo ovu krizu i nastaviti povezivati svijet', poručio je u četvrtak glavni izvršni direktor IATA-e Alexandre de Juniac.

Novinske agencije podsjećaju da je i Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) otkazala sve planirane posjete i sastanke svojih zaposlenika, a angažirano je nadležno osoblje koje je u stalnom kontaktu s kolegama kako ne bi došlo do rizika za sigurnost zračnog prometa. EASA ističe da je sastavljen popis aerodroma koji se nalaze u najrizičnijim područjima i gdje je mogućnost širenja virusa izuzetno visoka.

Na tom popisu označeni su svi aerodromi u Iranu, Južnoj Koreji, Turskoj, kineskoj pokrajini Hubei, kao i zračne luke u najugroženijim regijama Italije, Španjolske, Austrije, Francuske, Njemačke i nekoliko američkih saveznih država.