TRESLA SE BRDA...

Do 16 sati glasovalo samo 20 posto Dubrovčana

  • +14

Referendum u Dubrovniku

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Bionic
Reading

U 19 sati zatvorena su birališta na 59 biračkih mjesta na području grada Dubrovnika, gdje se u nedjelju održao referendum o gradnji igrališta za golf s vilama, hotelima i apartmanima na platou brda Srđ. Za uspjeh referenduma ključan je izlazak više od 50 posto dubrovačkih birača, a prvi neslužbeni podaci o izlaznosti, kao i samom rezultatu, očekuju se uskoro

Do 16 sati na 31 biračkom mjestu od ukupno 59. glasovalo je 4.776 birača što iznosi 20,20 posto birača s pravom glasa, podaci su koje je objavilo gradsko izborno povjerenstvo, javlja Dubrovniknet.hr. Svoju građansku dužnost obavio je i gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je glasovao u gruškoj školi nešto iza 16 sati, kao i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Teo Andrić.

Dubrovačni se na referendumsko pitanje, koje glasi 'Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?', izjašnjavaju zaokruživanjem odgovora 'za' ili 'protiv'.

Da bi referendum uspio, na njega se treba odazvati više od 50 posto dubrovačkih birača, od njih 37.952 s pravom glasa. Po podacima Povjerenstva za provedbu referenduma, glasuje se na 59 glasačkih mjesta na kojima radi 354 nezaposlena Dubrovčanina, a podaci o odazivu bit će objavljeni u 11 i 16 sati. Referendum se održava od 7 do 19 sati.

Izgradnja golf parka na Srđu proteklih godina izazvala je dosta polemike u gradu Dubrovniku, a Građanska inicijativa Srđ je naš, koja se protivi izgradnji golf parka na Srđu, od 1. do 15. veljače organizirala je prikupljanje potpisa za referendum.

Skupljeno je 9.085 potpisa birača koje je Ministarstvo uprave ocijenilo pravovaljanim, te donijelo odluku o održavanju lokalnog referenduma. Dubrovačko Gradsko vijeće je početkom travnja odlučilo je da se referendum održi 28. travnja te je Grad Dubrovnik osigurao 300 tisuća kuna za njegovu provedbu.

Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš ususret referendumu kaže da je po tom pitanju stanje u gradu uzavrelo.

'Posljednji tjedan predstavnici grada Dubrovnika i tvrtke Razvoj Golf otvoreno pozivaju građane koji su za golf na bojkot referenduma. Time se grad Dubrovnik otvoreno svrstao na stranu investitora, ne samo odabirom termina referenduma, jer ga nisu htjeli staviti na dan održavanja lokalnih izbora, nego i otvorenim propagiranjem neizlaska pokušavaju opstruirati referendum', rekao je Capor.

Predstavnici investitora dematiraju da uživaju političku zaštitu i naglašavaju interes za razvojem.

'Ukoliko odluka na referendumu bude takva da se većina građana izjasni protiv, evidentno je da će se golf ipak igrati na Srđu obzirom da je tako i koncipirano pitanje. Mi se nikada nismo došli baviti ovdje s bilo kakvim naknadama štete. Došli smo razvijati projekt, koji znači prosperitet gradu Dubrovniku, građanima Dubrovnika, koji nosi nova radna mjesta i nove sadržaje i koji može doprinjeti produženju turističke sezone u gradu Dubrovnik', kaže rekao je Ivan Kusalić, predstavnik investitora i prokurist tvrtke Razvoj Golf.


Ivan Kusalić