VOJNE VJEŠTINE

Djevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obuku

23.02.2024 u 17:41

Bionic
Reading

Prva ovogodišnja grupa koju čini 120-ero ročnica i ročnika stigla je u petak u Požegu na dragovoljno vojno osposobljavanje, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

U Bojnu za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva prijavilo se jedanaest djevojaka i 109 mladića koji će u idućih osam tjedana proći obuku temeljnih vojnih vještina.

Služenje dragovoljne vojne obuke prvi je korak do profesionalne vojne karijere i preduvjet za karijeru vojnikinje ili vojnika u Hrvatskoj vojsci, ističe ministarstvo.

Od 2008. godine do danas, dragovoljno vojno osposobljavanje uspješno je završilo 9519 muškaraca i 1603 žene, podaci su ministarstva.

Nakon rasporeda u postrojbe, ročnici su zadužili opremu i potpisali ugovore o dragovoljnom vojnom osposobljavanju i po prvi put ručali u vojničkom restoranu.

Pred njima su dva tjedna uvođenja u vojno okružje, nakon čega polažu svečanu prisegu, a potom slijedi najvažniji dio petotjedne obuke tijekom koje će svladati temeljne vojne vještine.

  • +12
Dragovoljna obuka Izvor: Promo fotografije / Autor: MORH

Završetkom dragovoljnog vojnog osposobljavanja, ročnici se mogu prijaviti na Specijalističku vojnu obuku i službeno postati profesionalni vojnici. Oni koji se ne odluče za vojnu karijeru, postaju pripadnici razvrstane pričuve.

Ročnici dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a dvojica ročnika dolaze iz Bosne i Hercegovine.

“Odlučio sam se za dragovoljno vojno osposobljavanje zbog želje za novim izazovom”, ističe ročnik Matija Ratković iz Slavonskog Broda, a ročnica Josipa Smolčić na dragovoljno vojno osposobljavanje dolazi iz Rokovaca i kako kaže, glavni motiv prijave je ljubav prema Domovini.