gorko iskustvo

Djelatnici Hitne pomoći na Trgu opisali što se dogodilo; medicinska sestra: 'Osjećam se poniženo'

06.09.2020 u 15:24

Bionic
Reading

Na prosvjednom okupljanju 'Festival slobode' u subotu poslijepodne jedan od prosvjednika bacio je baklju, a policija s time se u vezu dovodi 29-godišnjeg muškarca. U drugom slučaju, osoba je bacila plastičnu bocu u smjeru kola Hitne pomoći, a policija sumnja na osobu starosti 39 godina. U kolima su, uz vozača, bili liječnik Viktor Ileković i medicinska sestra K.Š.

Hitna pomoć na Trg je došla oko 18.20 sati jer je navodno jednom prosvjedniku pozlilo. Vozilo je nakratko ušlo među ljude, na što su prosvjednici negodovali i zviždali, a organizatori su molili okupljene da propuste vozilo.

Hitna pomoć na Festivalu slobode Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Kasnije, jedan od govornika imunolog Srećko Sladoljev okupljanje je nazvao najvažnijim događajem u Hrvatskoj 2020. godine te se osvrnuo na dolazak hitne.

'Kola hitne pomoći koja su se točno tu parkirala s rotirkama, s trubama. To je demonstracija sile, demonstracija onih koji ne žele našu slobodu', poručio je, na što su okupljeni uzvratili skandiranjem 'dosta je'.

Na Facebook stranici Festivala slobode danas je osvanula objava sljedećeg sadržaja:

'Pogledajte u videu kako se na Festivalu 'nije' dozvolio ulaz hitnoj, pogledajte kako su mediji maliciozno izvijestili. Izgleda da hitna nije ni tražila, ni našla nikoga na Trgu kome je pozlilo, već je poziv bio za lokaciju u ulici iza gdje je vozilo neometano moglo proći drugim putem kojim je na kraju i prošlo. Usput, dva djelatnika hitne uopće nisu nosila masku, a treći koji ju je nosio, nije ju nosio ispravno'.

Viktor Ileković ispričao je za 24sata da su oko 18.15 sati dobili poziv da čovjek leži bez svijesti u Harmici. To je sve što su znali, a prvi stupanj hitnosti podrazumijeva da isu pod svjetlima i sirenom te da tamo moraju biti u što kraćem roku.

'Dijagonala preko Trga do Harmice je bila najbrži put. Išli smo pod svjetlima i sirenama. Kad smo došli bliže, bilo je pojedinaca koji su počeli sarkastično pljeskati, snimati nas mobitelima kroz prozore, poletjela je, mislim, plastična čaša. Bilo je ljudi koji su tijelom sprečavali prolazak hitne. Bio nam je zapriječen prolaz. Nitko od nas se nije osjetio ugroženo. Problem je bio u tome da ne možemo doći do pacijenta i pružiti mu pomoć, a u takvim situacijama je svaka sekunda bitna', upozorio je Ileković.

  • +7
Festival slobode u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Dodao je da ih je policajac potom usmjerio da idu okolo, a redari i policija su napravili koridor za prolaz. 'Ne znam od čega se osoba srušila, ali po dolasku je sjedio kod rampe s dva policajca, bio je pri svijesti i u kontaktu. Uveli smo ga u kola i pregledali', rekao je dr. Ileković.

'Osjećala sam se poniženo'

S njim u vozilu je bila i medicinska sestra K.Š. (podaci poznati redakciji 24sata).

'Nismo htjeli otvarati prozore do kontakta s policijom, koji su nas uputili da su pacijenta ostavili kod rampe. Nije bilo ugodno, pogotovo kad znaš da želiš nekom pomoći, a da te ljudi... Prvi put sam se osjećala poniženo. Nije me bilo strah, daleko od toga, ali nisam s osjećala ugodno, zapravo je jako tužno', ispričala je medicinska sestra.

Podsjetimo, Policijska uprava zagrebačka poručila je da utvrđuje sve okolnosti. 'Kad se utvrde svi elementi protupravnosti podnosit će se odgovarajuće prijave', najavili su iz PU zagrebačke, odgovarajući na tvit novinara tportala Borisa Radoševića.