RETRO

Djede Mraze, hoću Atari 2600!

18.12.2011 u 13:55

Bionic
Reading

Ne mogavši spavati od razočaranja nakon što je skužio da mu Sveti Nikola neće donijeti ekskluzivan iPad 3, @Kile100 je odlučio pljunuti na tehnološke novotarije i poslati pismo originalnom Djedu Mrazu od kojeg očekuje samo retro poklone... Lijepa šetnja kroz kulturu darivanja, igračaka i brendova kombinacijom teksta i tumblra

Dragi Djede Mraze, pišem ti ovo pismo dvadeset godina prekasno. Prošao si tijekom njih kroz poprilično avantura – od snažnih bošnjačkih optužbi da zatireš muslimansku vjeru do hrvatskog prekrštavanja u Božićnjaka. Reći će to da su religijski 'mudraci' prvi nalazili probleme u tvom postojanju vidjevši u tebi, sasvim nevjerojatno i izrazito kontradiktorno, poganski, konzumeristički i komunistički simbol! U jugoslavenskom originalu nisam te previše doživio, ali vidim u tebi jedan lijep popkulturni fenomen neovisan o svim ideologijama, glupostima, natezanjima... No nije li tako najbolje kada se govori o darivanju i veselju klinca? Kako vjerujem da tako moćan i dobar u svojoj zalihi imaš i starih darova, ako nije problem, nađi koje dodatno mjesto i za ovogodišnji Dan dječje radosti.

Siguran sam da si sada već suvremeniji i da to silno obilje ne guraš u saonice ili nepraktičnu raketu koja nije opravdala očekivanja. Ako ništa drugo, valjda si dogurao bar do Diane 6 koju su i reklamirali aludiranjem na veličinu prtljažnika dovoljnu za prtljagu, poklone... Prije svega želim iznenađenje za cijelu obitelj odmah poslije Nove godine, kada očekujem odlazak na skijanje na Jahorinu. Logično, uzalud mi aranžman ako neću imati skije Elan, s kojima bih trebao učiniti prve korake, i elegantnu Adidasovu opremu. Na skijanju ću slomljenom nogom zasigurno dovoljno snažno iznervirati roditelje, tako da će im dobro doći poklon u vidu putovanja u New York  JAT-om, koji je 1978. godine prošao modernizaciju koju obilježava 'službenik na šalteru koji sedi za videoterminalom na čijem ekranu svetle reči i brojevi kojima službenik komunicira s elektronskim računarom'.

Tata je ionako mjesecima maltretirao sve time da nikako ne može iskoristiti sve čari svog novog Dinersa i treba pružiti čovjeku priliku. No unatoč njemu nikako da se potpuno modernizira. Mjesecima je izluđivao staru predugim brijanjem klasičnim žiletima Platinum, pa mu, molim te, donesi Iskrin brijaći aparat Braun jer ne mogu slušati jutarnja prepiranja pred kupaonicom.

Prava legenda je djed. Nakon punih 25 godina vjernosti prvom fići odlučio je kupiti polovnog 'malog diva', Renault 4, od kojeg se ne odvaja ni tren, iako mu vozačka dozvola zbog propisa 'drugova plavih'  već opasno visi. Pa daj, molim te, jedan lijep komplet za održavanje auta novosadskog Idolexa. Ne zaboravi ni baku, čija je singerica kupljena još u Austro-Ugarskoj već odavno dala svoje. Došlo je vrijeme za novu Bagatovu Slavicu!

Stariji brat nedavno je upisao FER, želeći jednog dana biti bogat kao Jako Andabak, stoga će mu bez sumnje od koristi biti lijepo dizajniran kalkulator Indeks Tvornice računskih strojeva. Ali sestra, ajoj... Treba li tom davežu išta pokloniti? No ajde, slavimo Boži... ups. dječju radost, pa neka se i ona 'raduje' uz mađarsku kocku, pravi poklon za sve koji se prave pametni kao ona. Kako ipak imam ponešto milosti, pridruži joj i specijalno izdanje Galaksije s gomilom savjeta, formula, razgovora o slaganju kocke... Mlađem bratu osmijeh će izmamiti majica s likom Štrumfova koje ne propušta gledati, a i komplet plastičnih Jugoplastikinih sitnica poput kamiona i 'gadgeta' nije naodmet. Za učenje čitanja koje ga ubrzo čeka neće mu biti ništa bolje od Zlatnih godina Mikija Mausa. I mene je on 'odgojio', pa nema tragedije...

No dosta o mojoj obitelji, ajmo malo o meni, da parafraziram reklamu koju, nadam se, nisi vidio koliko je loša. Gle, sjajno bi bilo imati 'buggy', ali to, vjerujem, neće proći kroz dimnjak mjesne zajednice. Neprikosnovena želja su mi svi brojevi časopisa Galaksija, pa će za početak poslužiti godišnja pretplata za tu sadržajno fenomenalnu tiskovinu s nakladom od čak 55.000 primjeraka mjesečno. Da ne trošim previše ušteđevinu, odmah uz nju serviraj i Cosmos Carla Sagana jer obožavam svemir.

Obvezno navrati u Mehanotehniku, iz čije ponude mi je teško odlučiti se između makete željeznice ili odličnih aviona. Za uličnu igru pak, ako ti je prevelik zalogaj lopta Tango, s obzirom da je svi žele, bit će OK i Jugoplastikine  gumenjače s tvojim likom, iako koža strahovito peče nakon pogotka u graničaru.

Poslije nekoliko odgledanih nastavaka Jamesa Bonda totalno me opsjedaju razne mogućnosti tehnologije, a prijatelj Andrej mjesecima pili da i ja kupim CB stanicu Yugo 31  ne bismo li signalom možda uhvatili i vanzemaljce. Također, s tatom sam bio na sajmu Gorenja u Velenju, gdje je predstavljena njihova konzola Geti 3220 sa šest igara inspiriranih Pongom.

Ako već ne može Atari 2 600, i Geti će dobro stajati uz TV nabavljen u Ei dućanu. Ma znaš što, ne moraju ti pokloni uopće biti potpuno gotove stvari, samo mi daj materijale i dobre nacrte jer spretne djedove ruke, kada nisu uz Renault, rade čuda. Klip Klap Iskrinim alatima već mi je napravio mini automobil, a sad su mi porasli apetiti – želim avion na daljinsko upravljanje i raketoplan Pionir! Da ne bi sve ostalo na tehničkoj kreaciji, strašna želja mi je pisati stripove, za što bi mi dobro došlo posebno izdanje YU stripa, 'Škola stripa'. Za zabavnu igru s prijateljima daleko od ulice, ekrana i maketa želim Olimp i genijalni 'znanje kroz igru' koncept Roby.

Uf, nemoj pomisliti da sam zaboravio mamu. Prva maštarija je stroj za pranje suđa, koji ne očekujem realno, ali ga moram spomenuti kad vidim njezino izgaranje u kuhinji Vega. Umara to čovjeka, stoga su prava stvar za unošenje nove mladosti u Varteksu proizvedene traperice Levi's i užasno popularne espadrile.  

Ne sumnjam da ćeš sve to začiniti paketom punim slatkiša i grickalica poput Kroki kroketa, Pionirovih prutića od kestena i kokosa, bombona Kvik, Eurocrema... Naposljetku, obiteljska atmosfera cijele godine neka ne prođe bez Zagijevih privjesaka, lutaka, čokolada, slagalica, ručnika (...), dok stanom odjekuje Zag-Zagi... Evo, toliko želim pod svojim retro borom. Skromno.

P.S.

Nisam siguran kome sve ovo pismo treba poslati, stoga ga šaljem mjesnoj zajednici i društvu Naša djeca, a poslao bih ga i majčinoj firmi u kojoj se dijelilo poklone klincima, ali ona više ne postoji.