MUSLIMANSKI VJERONAUK

Djed Mraz protjeran iz vrtića u Sarajevu

02.12.2008 u 15:00

Bionic
Reading

Uvođenje islamskog vjeronauka u sarajevske dječje vrtiće i protjerivanje Djeda Mraza s novogodišnjih proslava za djecu izazvalo je lavinu kritika na forumima internetskih portala u Bosni i Hercegovini

SARAJEVO - Arzija Mahmutović, ravnateljica Javne ustanove Djeca Sarajeva, koju čine 24 vrtića, nakon uvođenja vjeronauka za muslimansku djecu, iz vrtića je protjerala i Djeda Mraza (Djeda Božićnjaka), koji ove godine neće donijeti darove sarajevskim mališanima, prenosi portal otvoreno.ba.

Mahmutović, koja i sama odijevanjem ne krije svoju vjersku orijentaciju, kaže da je uvođenje vjeronauka u vrtiće 'zakonsko pravo' i dodaje da je to za nju 'završena priča'.

Županijski ministar obrazovanja i znanosti Safet Kešo tvrdi da je uvođenje vjeronauka zakonska obveza te da vjeronauk pohađa oko 400 mališana bošnjačke nacionalnosti od ukupno 2.600 djece koliko ih boravi u 24 vrtića.

Nisu rijetki roditelji kršćani i ateisti koji su nakon uvođenja vjeronauka u vrtiće ispisali djecu.

'Nisam mogao svom četverogodišnjem sinu objasniti zbog čega on u tijeku dana jedno vrijeme ostaje sam u prostoriji. Naravno, on ne shvaća da u to vrijeme njegovi prijatelji u drugoj prostoriji imaju sat vjeronauka i to je bio osnovni razlog zbog koga sam ga prebacio. Riječ je o klasičnoj segregaciji nevine i djece nesvjesne o čemu je riječ', kaže Rajko Bogičević

On dodaje da iz Sarajeva djecu isto tako ispisuju pojedini Bošnjaci i Hrvati. Srbi uglavnom upisuju djecu u vrtiće u Istočnom Sarajevu.

Pripadnici islamske vjere kažu da je za njih Nova godina 'noć kao i svaka druga'. Šef kabineta reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Jakub Leković kaže da islam poštuje kršćanstvo, ali Nova godina i Djed Mraz kao simbol tog praznika u njemu nemaju uporište. No to ne znači da islam zabranjuje vjernicima obilježavanje Nove godine na način kako to čine njihovi susjedi i prijatelji kršćani, kao i da djecu odgajaju u uvjerenju da Djed Mraz postoji.

'Islam priznaje kršćanskog sveca Nikolu koji je uzimao od bogatih i davao siromašnima i kao takav smatra se pozitivnom ličnošću', objašnjava efendija Leković u izjavi Tanjugu, naglašavajući da je to kasnije 'zloupotrebljeno u komercijalne svrhe'.

'Ja ne kontam ove moderne muslimane kojima sve smeta. Moja nana je nama djeci i jaja za Uskrs farbala... pakirala novogodišnje paketiće s likom Deda Mraza... Moja nana mi je uvijek govorila da je zapaliti svijeću u crkvi za duše umrlih lijepo i da se ne stidim raditi takve stvari, da je Bog jedan, kakva god da mu je kuća. Moja nana je obavila hadž, i postila svaki ramazan, i slavila svaki bajram, i klanjala pet vakat namaza na dan. I nije branila djeci da sudjeluju i vole svijet oko sebe, druge ljude i njihove običaje, nego ih je tome učila i u tome ohrabrivala i objašnjavala im da je to dobro i lijepo', napisala je jedna Sarajka na portalu sarajevo-x.com.