KLIZIŠTE OPASNO PRIJETI

'Djeco, kuća je krenula niz brdo!'

02.06.2010 u 15:05

Bionic
Reading

Klizište Košarevac, koje se jučer, uslijed obilnih i dugotrajnih kiša, aktiviralo na nekoliko mjesta u Brodskom Vinogorju, ni danas ne miruje. 'Teren je nestabilan, tlo se naočigled pomiče, a čitavo brdo prijeti da će proklizati na obližnje obiteljske kuće', rekao je za tportal član Mjesnog odbora Josip Krajinović, koji priprema evakuaciju stanovništva s ugroženog područja

'Kad sam se jučer vratila iz trgovine, na mjestu svog dvorišta ugledala sam rupu. Nekoliko minuta kasnije zemlja je ponovno kliznula, a pušnica u kojoj sušimo meso se pomaknula i nakrivila. Nisam bila svjesna što se

događa. Pomislila sam samo na svoju kćer, četvero unučadi i zeta koji su bili u kući i iz sveg sam glasa povikala: 'Djeco, kuća je krenula niz brdo!' ispričala nam je svoje stravično iskustvo 57-godišnja Smiljka Kovač iz Papučke ulice. Apsurd je da kućama u ulici, u kojoj nema ni vodovoda te vodu donose u kanistrima, sada upravo voda, koja danima natapa tlo, prijeti urušavanjem.

Skromna kuća u kojoj je do jučer živjelo sedam članova Smiljkine obitelji sada je prazna. Kći Snježana sa suprugom i četvero malodobne djece, od kojih najmanje ima dvije, a najstarije 10 godina, jučer je smještena u obližnji župni centar. Smiljka pak spava kod susjede, a ono što ovu obitelj najviše muči nije pitanje kada će se vratiti svojoj kući, nego hoće li se uopće imati gdje vratiti.Nastavi li kiša i dalje padati, izvjesno je da će zemlja nastaviti kliziti, a po riječima Josipa Krajinovića iz Mjesnog odbora, postoji realna opasnost da, ionako poljuljana pušnica, klizne niz brdo, što bi moglo za sobom povući i dio kuće.

Dok kući Smiljke Kovač prijeti opasnost od proklizavanja niz liticu, drugoj najugroženijoj kući na terenu, u kojoj također živi obitelj s četvero djece, prijeti čitavo brdo, koje bi je, zajedno sa stoljetnim stablima, moglo poklopiti.

'Zemlja je počela klizati jučer ujutro, a oko podneva dio brda se jednostavno pomaknuo. Naše dvorište je nestalo, zemlja ga je potpuno zatrpala, te je doklizala do samog zida kuće', ispričao nam je 50-godišnji Ilija Zirdum u čijem su, nekada travnatom dvorištu, od jučer bageri i kamioni. Odvezeno je već osam punih kamiona zemlje, a osim zemlje, veliku opasnost predstavljaju i 30-ak metara visoka stabla koja su, zbog pomicanja tla, sada nagnuta nad kuću.

'Teren je natopljen vodom i krajnje je nestabilan, aktivna su tri klizišta koja prijete kućama. Stanje se procjenjuje iz sata u sat i sve je spremno za evakuaciju stanovništva', rekao nam je ispred Mjesnog odbora Josip Krajinović.