'NEMUŠTO, ŠLAMPAVO...'

Dizajneri popljuvali izgled novih registarskih tablica

16.12.2013 u 09:44

Bionic
Reading

Gotovo nikome nije posve jasna svrha javne rasprave o novim registarskim pločicama na koju MUP poziva do 11. siječnja, no svi će se složiti da su pločice predložene za spomenutu raspravu katastrofalne i da će Hrvatsku predstaviti kao zemlju elementarne vizualne nepismenosti.

'Dizajn je nemušt, generički, šlampav, ukida elementarno pravo na čitkost', to su samo neki od prigovora koji su se mogli čuti. Revolt je dodatno izazvala činjenica da za dizajn nitko nije pitao struku. 'Hoćemo li se sramiti registracijskih tablica još i više nego što se sad sramimo putovnica', pita se Lana Cavar.

Od dizajnerske zajednice Jutarnji list je saznao i da imamo već razrađeno rješenje s kojim su nadležni upoznati, a autor je jedan od najboljih svjetskih tipografa Nikola Đurek.


On je osmislio nekoliko verzija za registarske tablice, projekt je istraživao i razvijao pune tri godine ( tablice s crveno-plavim kvadratima oblikovao je u suradnji s Borisom Ljubičićem). Prijedlog ovog međunarodno priznatog stručnjaka, autora fonta Amalie, je odbijen, a zauzvrat je ponuđeno ispodprosječno rješenje.

Više pročitajte ovdje