MINISTRICA U ČAKOVCU

Divjak o počasnom doktoratu Milanu Bandiću: Na Senatu je da čuje argumente

26.03.2019 u 16:57

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u utorak u Čakovcu da podržava izražavanje volje akademske zajednice i javnosti o dodjeli počasnoga doktorata Milanu Bandiću, istaknuvši kako je na Senatu da dobro čuje argumente.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministrica je ponovila kako je to autonomna odluka Sveučilišta. 'No, članovi Senata moraju uzeti u obzir kakva se poruka šalje, ali uzeti u obzir i kakvo je mišljenje ostatka akademske zajednice pa i alumnija Sveučilišta u Zagrebu. U tom smislu, članovi Senata imaju veliku odgovornost', istaknula je Divjak.

Dodala je da o toj temi nije razgovarala s premijerom. 'Mislim da to nije posao politike, to je isključivo akademska odluka koja se donosi na akademskim tijelima koja mora imati odgovornost prema akademskoj zajednici i javnosti jer ne smijemo zaboraviti da poruka koja se šalje na taj način je snažnija', rekla je Divjak.

Što se tiče prosvjeda najavljenoga za 17.30 sati ispred zgrade Rektorata, ministrica je rekla kako je njoj bilo kakvo izražavanje volje prihvatljivo te da ga podržava, 'a na Senatu je da to čuje te na temelju toga odluči', poručila je Divjak koja je u Čakovcu boravila na konferenciji Poslovni uzlet Međimurske županije.

Školovanje za tržište, a ne za Zavod za zapošljavanje

Tom je prigodom ministrica čestitala međimurskom županu Matiji Posavcu na nagradi Financial Timesa za poslovno poticajno okruženje, koja, kako je rekla, sigurno uključuje i ulaganje županije u obrazovanje i istraživanje.

'Sinergija uspjeha je obrazovanje koje je namijenjeno tržištu i koje ne samo da odgovara na potrebe tržišta rada nego ga i stvara. Rezultati istraživanja inovacija moraju brzo završiti u gospodarstvu i moraju se stvoriti uvjeti za poticanje inovacija koje pridonose poslovnom uzletu', poručila je.

Međimurski župan Matija Posavec izjavio je kako je napravljen iskorak koji povezuje gospodarstvo i obrazovanje. 'Mi bez obzira na nacionalnu politiku mijenjamo upisne kvote i jačamo strukovno obrazovanje kako bismo školovali naše stanovnike za tržište rada, a ne za Zavod za zapošljavanje', istaknuo je Posavec i dodao kako je ulaganje u obrazovanje ključno i po tome je Međimurje prvo u Hrvatskoj.

'Osobno sam protiv uvoza radne snage sve dok imamo ikoga na Zavodu za zapošljavanje i političke odluke trebaju ići u smjeru rasterećenja poduzetnika od nepotrebnih nameta i davanja prostora da dišu kako bi povećali plaće', rekao je.