PRESUDA IZ STRASBOURGA

Diskriminacija Roma RH košta 77.500 eura

Romi

Romi

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Hrvatska će morati platiti 77.500 eura zbog diskriminacije romskih učenika iz Međimurja, odlučio je danas Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu

Glasovima devet sudaca prema osam zaključeno je kako je Hrvatska prekršila zabranu diskriminacije iz članka 14. Europske povelje o ljudskim pravima, kao i da je povrijedila pravo 15 romskih učenika na pravedno suđenje u razumnom vremenu, piše Večernji list

Riječ je, naime, o bivšim učenicima osnovnih škola u mjestima Macinec i Podturen, koji su te škole pohađali od 1996. do 2000., a koji su bili smješteni u segregiranim razredima samo za Rome. Tužbe su podnijeli u travnju 2002., piše u obrazloženju presude, a Općinski sud u Čakovcu u rujnu te godine odbacio je tužbe s obrazloženjem da su odvojeni razredi za Rome potrebni jer im trebaju dodatni satovi iz hrvatskog jezika. U veljači 2007. godine, Ustavni je sud također odbacio njihovu tužbu uz slično objašnjenje.

No, Europski sud za ljudska prava odlučio je kako su prava romskih učenika povrijeđena i kako se Hrvatska trebala više brinuti o njihovim potrebama. Zato je svakom od učenika koji su podnijeli tužbe država obavezna isplatiti 4500 eura, a sud je također odlučio i kako Hrvatska mora snositi troškove sudskog postupka u iznosu od 10.000 eura.

Vijest o presudi suda u Strasbourgu danas je na portalima svjetskih agencija bila jedna od glavnih tema, a međunarodne organizacije za ljudska prava Human Rights Watch i Amnesty International godinama su u svojim izvještajima Hrvatsku prozivale upravo zbog segregacije Roma u školama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi