JOŠ NIJE PROŠLO NAJGORE

Direktor Hrvatskih voda: Noć je pred nama, radit će se i pokušati sve ovo držati pod kontrolom

06.08.2023 u 19:55

Bionic
Reading

Direktor Hrvatskih voda prokomentirao je stanje na poplavom ugroženim područjima Hrvatske

Zbog visokog vodostaja ugroženo je velikogoričko područje. Ojačava se nasip u Hrušćici, jednom od najkritičnijih mjesta. Samo na tom području angažirano je 70-ak osoba.

'U svakom slučaju stanje je ozbiljno jer su na snazi izvanredne mjere za ovo područje. Iznad 920 centimetara je u Rugvici, a mi smo prešli 940 idemo prema plus 950 centimetara. To je blizu vodostaja iz 2010. godine kad smo imali problema na ovom području, u svakom slučaju - ništa se ne prepušta slučaju.

Treba raditi, ući ćemo u noć. Vršno opterećenja ovdje u Rugvici, kao i na velikogoričkom području bit će negdje oko ponoći. Noć je pred nama, radit će se i pokušati sve ovo držati pod kontrolom', rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković za Dnevnik.hr.

Zbog novih oborina, nema povećanja protoka Save iz Slovenije.

'Već na području Zagreba bilježimo i vidljivo je opadanje, kao i dotok putem kanala Sava-Odra. Ta ogromna količina vode nalazi se ovdje, na području Rugvice pritišće nasipe i moramo se prilagoditi izvanrednim mjerama obrane od poplava', objasnio je.

U ljudima ne oskudjevaju, nastavio je direktorom Hrvatskih voda.

'Sve snage hrvatskog društva - vatrogasci, imamo i mogućnost korištenja pripadnika Hrvatske vojske, ali ovdje nemamo ni prostora za veći broj ljudi za korištenje.

  • +18
Obrana od poplave u Nartu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Koliko je ovaj val žestinom i silinom iznenadio sve, treba reći da na području Rugvice u dva i pol dana, vodostaj rijeke Save narastao je devet metara što već samo govori o nenormalnosti pojave te pritisku i izazovu koji je pred nama', dodao je.

Novi nasip je izgrađen, ali se u međuremenu dogodio potres nakon kojeg su radarom provjerili nasipe, a on nema pukotina na dubinskoj strukturi, rekao je Đuroković.

  • +17
Rekordno visoki vodostaj Mure Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

'Ovdje nije bilo tako potresnih sila koje bi napravile dodatne probleme. Ovo je vršno opterećenje, ogromni vodni val i normalno je da ima procjeđivanja i da smo ovdje sa svim snagama. Nadamo se da će ovo do jutra sve proći u redu da bi onda sve to krenulo prema Sisačko-moslavačkoj županiji.

Rijeka Kupa nema bitniji dotok, nema problema u Karlovcu i s puno optimizma gledamo prema nizvodnom području što se tiče Siska i Petrinje da ne bi bilo nekih problema.

U ovim trenucima imamo i vršno opterećenje rijeke Mure i rijeke Drave. Rijeka Mura je upravo dostigla i srušila povijesni rekord. 1300 kubičnih metara Mure, 2000 kubičnih metara Drave koje će se spojiti i od sutra će biti veliki pritisak na dravske nasipe na području Botovo.

Nadam se da ćemo noć uspješno realizirati da bismo jutro dočekali stabilno i da bismo onda razmišljali kako pomoći onom području uz rijeku Dravu', zaključio je.