U ŠKRIPCU

Diplomati odgovarali Sanadera od New Yorka

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.06.2009 11:42
  • Objavljeno 03.06.2009 u 11:32
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatska diplomacija zna da će glavni haški tužitelj Serge Brammertz pred Vijećem sigurnosti UN-a u četvrtak negativno ocijeniti hrvatsku suradnju s Haškim sudom, ali utjecajni hrvatski diplomati svejedno su sugerirali kako nije mudro da se premijer Ivo Sanader Brammertzu suprotstavlja velikim političkim gestama, poput aktualnoga posjeta New Yorku

Izvješćujući nadležne o razgovorima s glavnim tužiteljem, neki su diplomati javili da je Brammertz upozorio kako bi se Hrvatska, umjesto što bučno politički lobira, trebala koncentrirati na tihi pravni rad prema statutu Haškoga suda. Brammertz je u Zagrebu oštro kritizirao Vladu, tvrdeći da ili nije sposobna kontrolirati vlastitu administraciju, ili namjerno krije topničke dnevnike. Optužio ju je da se razmeće neupotrebljivim izvješćima na šesto stranica, umjesto da mu dostavi kvalitetna saznanja sažeta na šezdesetak redaka, piše Novi list.

Ali naročito ga je zasmetalo političko lobiranje, koje katkad graniči s osobnim diskvalifikacijama: Brammertz, primjerice, Hrvatskoj predbacuje da neki njezini veleposlanici sugovornike uvjeravaju kako je Brammertz nervozan jer nije uspio dokazati optužnicu, pa panično traži topničke dnevnike koji ionako ništa ne dokazuju. Pritom se Brammertz čudi da hrvatska vlast pretpostavlja da Brammertz topničke dnevnike traži samo radi dokaza protiv Gotovine i Hrvatske. Glavni tužitelj tvrdi da bi Hrvatska – da joj je do istine – problem trebala doživjeti kao zajednički pokušaj da se zaokruži istina o Oluji, ali i kao mogućnost da dnevnici pomognu optuženima. Istina je pravi posao glavnoga haškog tužitelja, a ne nastojanje da optuženike pod svaku cijenu strpa u zatvor, kazao je Brammertz hrvatskim sugovornicima.

Hrvatskoj je strani predbacio i to što njega optužuje za politički pritisak, a s druge strane sama politizira diplomatskim lobiranjem. Nespretnost hrvatskoga pristupa, oličena u premijerovu razglašenome odlasku u New York, istaknuta je i čuđenjem predsjednika Haškoga suda Patricka Robinsona nad zahtjevom za sastankom sa Sanaderom. Taj je zahtjev Robinson, uz znrce ironije, komentirao nadom da Sanader želi razgovarati o izlaznoj strategiji suda, jer predsjednik suda ne može intervenirati u konretnim sudskim predmetima, piše Novi list.

Zbog žestoke kritike Brammertza i Robinsona, u Zagreb su stigli diplomatski izvještaji sa sugestijom kako ne bi bi bilo mudro pokretati bučne diplomatske ofenzive, ali Sanader je upozorenje očito ignorirao. Dio diplomatske zajednice u Zagrebu drži, pak, kako je problem trebalo riješiti mnogo ranije: još prije pola godine, primjerice, neki su inozemni diplomati dobronamjerno podsjetili kako je krajnji čas da se problem riješi u dobroj vjeri, jer Hrvatskoj prijeti trajna blokada pregovora s EU izvijesti li Brammertz da Hrvatska nedovoljno surađuje. Više je inozemnih veleposlanika – među njima i najutjecajniji – službeni Zagreb upozorilo da Brammertz priprema negativan izvještaj, pozivajući vlasti da reagiraju. Ali ništa konkretno nije se dogodilo, pa sada Sanader u vremenskom škripcu spašava što se spasiti dade, dok neformalna grupa za opstrukciju suradnje s Haagom – uvjereni su krugovi bliski vlasti u Zagrebu – nastavlja nesmetano djelovati.

Da se posjetom Vijeću sigurnosti UN-u malo toga može promijeniti kad je u pitanju blokada pregovora oko pravosuđa, smatra i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije SDP-ovac Neven Mimica

'To, praktički, nije mjesto na kojem se može riješiti ili promijeniti stav zemalja članica, ali jest mjesto na kojem treba reći hrvatske argumente, komentirao je Mimica, dodavši da je pravi posao diplomacije da odnos prema poglavlju pravosuđa i njegovom otvaranju rješava u Bruxellesu i u Haagu. 'U New Yorku će se to teško riješiti', smatra Mimica.

Brammertzovo izvješće Vijeću sigurnosti već je sačinjeno i uručeno, a hrvatsko izaslanstvo ipak se nada da bi sastancima u Washingtonu moglo ublažiti njegov istup na samoj sjednici, sve u cilju što ranijeg otvaranja poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna ljudska prava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi