IZBORNI INŽINJERING

DIP pozvao policiju da provjeri popise birača

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.04.2009 17:30
  • Objavljeno 21.04.2009 u 17:30
izbori glasanje

izbori glasanje

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je, osvrćući se na probleme i nepravilnosti vezane uz popis birača, poput informacije u medijima da je na nekim adresama prijavljeno i više od 400 birača, uputilo priopćenje MUP-u i Središnjem državnom uredu za upravu u kojem ukazuju na nužnost žurne provjere i ispravka svih podataka, jer takve informacije dovode u sumnju vjerodostojnost biračkog popisa

"Budući da takve informacije dovode u sumnju vjerodostojnost popisa birača, DIP ukazuje da je nužno žurno poduzeti sve aktivnosti koje su u nadležnosti vaših tijela, a odnose se na provjeru i ispravak svih podataka na temelju kojih se stvaraju ažurni i točni popisi birača, kako bi se do 8. svibnja 2009. zaključili, a potom i potvrdili pravilni i potpuni popisi birača", navode iz DIP-a u priopćenju upućenom MUP-u i Državnom uredu za upravu.

Pritom, DIP ukazuje na odredbu Zakona o prebivalištu i boravištu građana prema kojoj je nadležno tijelo dužno po službenoj dužnosti donijeti rješenje o brisanju iz evidencije o prebivalištu, ako utvrdi da je podnositelj prijave (prebivališta) dao netočne i neistinite podatke.

"Popisi birača ključan su element izbornog postupka pa radi njihovog ažuriranja trebaju biti usklađene baze podataka iz evidencija o prebivalištu građana koji imaju biračko pravo i popisi birača na način da se kontinuirano unosi svaka promjena", navode iz DIP-a i podsjećaju kako je potrebno informirati i motivirati građane da do 2. svibnja mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu i ispravak popisa birača.

Iz DIP-a napominju da su u svom izvještaju i preporukama za unapređenje izbornog procesa od 31. siječnja već ukazali na te i slične probleme vezane uz popise birača kojima se dovodi u sumnju povjerenje građana u izborni postupak, pravilnost rada izbornih tijela i nadležnih institucija te u izborne rezultate, što u bitnome otežava rad nadležnih izbornih tijela na provođenju izbora.

Ovih su dana u medijima objavljene informacije da je u nekim dalmatinskim općinama koje graniče s BiH prijavljeno i po 400 birača na jednoj fiktivnoj adresi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi