SVE U RUKAMA DORH-A

DIP podnosi kaznenu prijavu zbog moguće izborne prijevare

25.01.2016 u 12:11

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) očitovalo se o izjavi prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kako ima indicije da je Domoljubna koalicija u noći parlamentarnih izbora pokradena za pet ili šest mandata

U priopćenju objavljenom na web-stranicama Državnog izbornog povjerenstva, predsjednik povjerenstva Branko Hrvatin podsjeća kako je DIP 16. studenog objavio potpune službene rezultate izbora. 'Objavljeni rezultati izbora za zastupnike u Hrvatski sabor temelje se na prikupljenim rezultatima glasovanja sa 6.941 biračkih mjesta u Republici Hrvatskoj i diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u inozemstvu. Nakon objave potpunih službenih rezultata izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, DIP je zaprimio četiri prigovora, od čega su dva prigovora odbijena kao neosnovana, dok su dva odbačena kao nepravovremena. Protiv odluka DIP-a nije bilo žalbi', stoji u priopćenju.

Hrvatin napominje kako je DIP konačne rezultate izbora objavio 23. studenog 2015. Odlukom Ustavnog suda od istog dana, navodi se u priopćenju, utvrđeno je da su izbori provedeni u skladu s Ustavom, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu te Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

'Konačnošću izbornih rezultata i njihovom potvrdom Ustavnog suda, DIP je dovršio izborni postupak čime je iscrpljen postupak zaštite izbornog prava propisan Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i mogućnost daljnjeg postupanja DIP-a. Izjava Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade, upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata kroz navod o postojanju indicija o 'krađi' mandata. Zbog navedenog DIP će Državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog dijela izborne prijevare', stoji u priopćenju DIP-a.

Cijelo priopćenje pročitajte OVDJE.

Podsjetimo, Karamarko je već prvog dana na mjestu potpredsjednika Vlade ozbiljno doveo u pitanje zakonitost prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. 'Postoji indicija, ne bih htio da me netko tuži, da smo u onoj izbornoj noći pokradeni za pet-šest mandata. Ali ispitat ćemo to', naveo je Karamarko.