pala odluka

DIP: Kontrec obavlja dužnost predsjednika Povjerenstva

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.07.2021 11:06
  • Objavljeno 21.07.2021 u 11:06
Damir Kontrec

Damir Kontrec

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odlučilo je na sjednici u utorak da Damir Kontrec, potpredsjednik DIP-a, obavlja dužnost predsjednika Povjerenstva

DIP je tako postupio nakon što je njegovom dosadašnjem predsjedniku Đuri Sessi, predsjedniku Vrhovnog suda, u ponedjeljak istekao mandat na čelu Suda, a zbog nesuglasica predsjednika države i saborske većine, novi predsjednik nije izabran, pa je i DIP ostao bez predsjednika.

DIP u svom priopćenju navodi da su člankom 8. Poslovnika o radu DIP-a propisana prava i dužnosti potpredsjednika Povjerenstva, te je stavkom 3. istog članka propisano da ako predsjednik Povjerenstva ne odredi potpredsjednika DIP-a koji ga mijenja, dužnost predsjednika obavlja potpredsjednik DIP-a kojeg izaberu potpredsjednici i članovi Povjerenstva.

U skladu s tim, a s obzirom na to da zbog prestanka mandata predsjednik DIP-a nije u mogućnosti odrediti potpredsjednika Povjerenstva koji ga mijenja, Povjerenstvo je na današnjoj sjednici odlučilo da dužnost predsjednika obavlja Damir Kontrec, navodi DIP.

DIP ima predsjednika, četiri potpredsjednika i četiri člana.

Dva potpredsjednika bira Opća sjednica Vrhovnog suda iz reda sudaca tog suda na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda. Druga dva potpredsjednika i članove DIP-a bira Hrvatski sabor.

Dvoje potpredsjednika DIP-a iz reda sudaca su Kontrec, koji je predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda i Jasenka Žabčić, sutkinja u Građanskom odjelu Vrhovnog suda.

Kontrec (1965.) ima bogato radno iskustvo u pravosuđu, karijeru je počeo kao sudački vježbenik na Županijskom (Okružnom) sudu u Varaždinu, nastavio ju kao sudac Općinskog suda u Čakovcu, pa kao sudac i zamjenik predsjednika, a potom i predsjednik Općinskog suda u Varaždinu, odnosno Županijskog suda u Varaždinu.

U 2010. i 2011. bio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

Sudac Vrhovnog suda je od veljače 2011., a predsjednik Građanskog odjela tog Suda od listopada 2017.

Od 2017. je i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!