TKO SVE ŽELI NA PANTOVČAK?

DIP iščekuje predaju kandidatura već od petka

03.12.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Iako je do isteka roka za predaju kandidatura za predsjednika države, preostalo manje od četiri dana, samo troje kandidata, odnosno njihovi stožeri, potvrdili su da će to učiniti, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) koje ne želi otkriti o kojim se kandidatima radi

Jedan kandidat najavio je dolazak u petak, 5. prosinca u podne, a dvoje za subotu, 6. prosinca u 10, odnosno 12 sati, navode u DIP-u.

To ne znači da će biti samo tri kandidata, jer pitanje je hoće li ostali koji pretendiraju na Pantovčak najavljivati svoj dolazak ili će, pak, doći nenajavljeni, kažu u DIP-u.

DIP od srijede kandidature, umjesto u svom sjedištu u Visokoj ulici, zaprima u zgradi Hrvatskog sabora. U srijedu i četvrtak 'ureduje' od 10 do 16 sati, u petak od 10 do 19, a u subotu, 6. prosinca od 10 sati do ponoći.

U ponoć, 6. prosinca istječe rok u kojemu DIP-u moraju prispjeti predsjedničke kandidature. Kandidate mogu predložiti jedna politička stranka, koalicija stranaka ili birači. Neovisno o predlagatelju, svakog kandidata potpisima mora podržati najmanje deset tisuća birača.

DIP potom ima dva dana za provjeru pravovaljanosti kandidatura. Najkasnije do ponoći, 8. prosinca objavit će listu kandidata za predsjednika države, što znači da će od utorka, 9. prosinca krenuti službena izborna kampanja.

Trajat će 18 dana, dakle do 26. prosinca, i do tada kandidati trebaju birače uvjeriti da su baš oni pravi izbor za idućih pet godina.

Broj pretendenata na Pantovčak narastastao je na desetak.

Uz aktualnog predsjednika Ivu Josipovića, to su i bivša diplomatkinja i ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović, liječnik Milan Kujundžić, svećenik i saborski zastupnik Ivan Grubišić, dugogodišnji političar Anto Đapić, stečajni upravitelj Ivan Rude. Kandidature, odnosno prikupljanje potpisa, najavili su i bivši zastupnik i savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Tomislav Šutalo, novinarka Iva Anzulović, savjetnik za osobni razvoj Ivan Bavčević i drugi.