PLAKATIRANJE DOZVOLJENO

DIP će odbaciti prijavu HDZ-a protiv oporbene koalicije

21.10.2011 u 21:58

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP), kako doznajemo, neće zabraniti plakate Kukuriku koalicije, što je u petak zatražio HDZ. Službenu košaricu vladajuća stranka neće dobiti do početka idućeg tjedna, kad će stav DIP-a biti objavljen na web stranici www.izbori.hr , no, neslužbeno, stvari su vrlo jasne

DIP je još početkom mjeseca u odgovoru HDZ-u na raniji upit ustvrdio kako njihova nadležnost počinje tek početkom izborne kampanje. No, do početka kampanje potrebno je još dosta vremena. Stoga će u DIP-u prevladati stav kako su plakati Kukuriku koalicije tek dio redovite aktivnosti političkih stranaka, piše Novi list u subotnjem izdanju.

U HDZ-u su, pak, uz zabranu plakata tražili i da sva financijska sredstva uložena u nju uračuna u ograničeni iznos dopuštenih sredstava svakoj stranci za utrošak u kampanji, no očito je da od toga neće biti ništa. HDZ je u dopisu DIP-u upozorio i kako se ni izraz 'Kukuriku koalicija' ne bi smio koristiti u kampanji jer je nedopuštena registracija takvog imena, no ni tu neće proći najbolje, jer je DIP već objasnio kako se izraz Kukuriku koalicija neće moći koristiti na biračkim listićima, a kako će oporbena koalicija samu sebe nazivati u svojoj kampanji, nije njihova stvar.

Komentirajući HDZ-ovu prijavu Zoran Milanović je rekao da u njoj nije citiran ni zakon, a kamoli članak zakona koji se krši.

'To dovoljno govori o pravnoj pismenosti onoga tko je to pisao«, bocnuo je Milanović, objasnivši kako regulacija oglašavanja u vrijeme kampanje vrijedi samo za elektroničke medije, što potvrđuje i izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić.

'Ovakva vrsta oglašavanja nije zakonski regulirana, no baš zato nije fer u kampanji imati plakate', veli Zelić. No, upozorava i na grijeh HDZ-a.

'Već duže vrijeme dužnosnici HDZ-a vode kampanju na račun poreznih obveznika – idu po raznim otvaranjima, mini-saborima, i to u svoje ministarsko i premijersko radno vrijeme', kaže Zelić.