VLADA MIJENJA ZAKONE

Dio novca od goriva ide željeznici

27.11.2013 u 21:39

Bionic
Reading

Vlada će na sutrašnjoj sjednici utvrditi prijedloge izmjena zakona o cestama i o željeznicama, što će omogućiti da se dio sredstava iz cijene goriva za Hrvatske autoceste preusmjeri za željezničku infrastrukturu i dizanje standarda na cestama, najavio je danas ministar financija Slavko Linić.

Linić je to rekao u Hrvatskom saboru, nakon što je dio oporbe zatražio da se dodatno obrazloži zašto je proračunom za 2014. predviđeno kako će se prema HŽ-u preusmjeriti 440 milijuna, a HAC-u nešto više od 300 milijuna kuna iz 60 lipa po litri goriva, koje građani plaćaju za autoceste. 'Vlada sutra upućuje prijedlog zakona o cestama i zakona o željeznicama, što znači da je ostala na programu za 2014., a to je koncesioniranje izgrađenih autocesta', objasnio je Linić.

Priznao je da je Vlada 'možda učinila pogrešku u rasporedu', odnosno da su ti zakoni Saboru trebali stići prije prijedloga državnog proračuna za iduću godinu. Naglasio je kako će Hrvatska s 15 posto morati sudjelovati u sredstvima iz europskih fondova za izgradnju željezničke infrastrukture. 'Iznos od 15 posto na tri milijarde enorman je. Mi ga nemamo u proračunu i moramo ga namaknuti iz trošarina', rekao je Linić.