dopisi u sandučićima

Dimnjačari upozoravaju: Kombinacija nape i plinskog bojlera može biti smrtonosna!

10.10.2019 u 11:40

Bionic
Reading

Čak 80 tisuća potrošača u Zagrebu koristi atmosferski bojler. Na kućne adrese poslani su im dopisi s informativnim letcima, a nastavit će se postavljanjem naljepnica s upozorenjima

'Atmosferski bojler je uređaj koji zrak za izgaranje uzima iz prostora u kojemu je smješten, a dimni plinovi izlaze kroz dimnjak. Kako zrak za izgaranje bojler uzima iz prostorije, kod bilo kakvog poremećaja u sustavu dobave zraka (rada kuhinjske nape, ventilatora, ugrađene PVC stolarije i sl.) vrlo lako može doći do povrata dimnih plinova i podtlaka', objasnio je zašto dolazi do trovanja za HTV Dubravko Duvančić, rukovoditelj Službe tehničke podrške.

Istaknuo je kako se posljednjih 20 godina atmosferski bojleri prodaju kao zamjena za postojeće, a u novogradnjama se sada ugrađuju isključivo kondenzacijski bojleri. Od 2000. pak, rekao je, ugrađivali su se takozvani turbo bojleri koji imaju zatvorenu komoru izgaranja, a koji su potpuno sigurni za uporabu jer nemaju doticaja sa zrakom u prostoru - uzimaju ga izvana, a dim šalju van.

Problemi se stvaraju, istaknuo je Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge, u višestambenim zgradama u kojima je više korisnika spojeno na jedan dimnjak. Dodao je da kada se pokvari jedan bojler svi moraju ući u sanaciju dimnjaka te promijeniti sve bojlere po vertikali.

'Vrlo je važno onemogućiti to da prisilna ventilacija i bojler rade u isto vrijeme', rekao je Zrinski i objasnio kako je kuhinjska napa najčešći uzrok povrata dimnih plinova i trovanja ugljičnim monoksidom. Upozorio je kako ona ne smije biti montirana u stanu u kojem je ugrađen atmosferski bojler. Ne smije se, također, koristiti ni ventilator u kupaonici jer svojim radom vrlo brzo stvara podtlak u prostoriji.

'Od 10 trovanja devet se događa u stanovima u najmu, u kojima obično borave korisnici koji nemaju kulturu uporabe plina, najčešće studenti iz Dalmacije, Istre, Like, stoga upućujemo poseban apel stanodavcima da obavezno zamijene svoje stare atmosferske bojlere novim kondenzacijskim', poručio je Dubravko Duvančić.