zagovara oprez

Đikić: Kad popustite mjere, virus može podivljati i proširiti se vrlo brzo. To se desilo Irskoj

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 12.01.2021 19:32
  • Objavljeno 12.01.2021 u 19:18
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Znanstvenik i molekularni biolog Ivan Đikić gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je govorio o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

“Brojevi su ohrabrujući. Ako usporedite s 10. prosincem, broj novozaraženih je bio preko 4000. Danas imamo četiri puta manji broj, veliki je pad. To je prvenstveno jer su donesene mjere, ali i zbog toga što su djeca prekinula ići u škole tako da smo i preko Božića, dok su se građani pridržavali bazičnih mjera, to je doprinijelo da su nam brojevi manji. No, treba biti oprezan jer još uvijek ne možemo biti sigurni da su ovi brojevi reprezentativni”, istaknuo je Đikić, prenosi N1.

Đikić smatra da ovako dobru epidemiološku sliku ne bi imali da nije bilo strogih mjera.

“Apsolutno ne bi. Mislim da je to odličan eksperiment i najbolji eksperiment koji nam pokazuje što bi se dogodilo je ovo što se dogodilo u irskoj. Irska je bila šampion najstrožih mjera, najboljih podataka, najmanje umrlih i zaraženih. Međutim, zbog odluke vlade, oni su popustili mjere prije Božića jer su htjeli provesti blagdane i nažalost, to se vratilo kao bumerang. Danas je Irska zemlja broj jedan s najvećim povećanjem broja novozaraženih”, kazao je Đikić i dodao:

“U Irskoj politika na to reagira korektno. Oni su napravili krivu odluku i premijer je rekao da prihvaća odgovornost jer ovi brojevi su posljedica ne novih virusa, nego popuštanja mjera. Kad popustite mjere, ovaj virus može podivljati i proširiti se u populaciji vrlo brzo.”

Đikić se osvrnuo i na nove varijante koronavirusa te upozorio da mogu dovesti do opterećenja zdravstvenog sustava.

“Novi sojevi su vrlo brzo u širenju, a samim time i u zatrpavanju zdravstvenog sustava. To treba biti pokazatelj i Hrvatskoj kako se oprezno ponašati u budućnosti.”

Đikić je komentirao i mjere za škole, navodeći da se mora osigurati sigurnost djece.

''Što se tiče mjera za školovanje, vjerujem da su najvažnije tri stvari: sigurnost djece, njihovo zdravlje, a treće obrazovanje. Na temelju toga bi se trebale donositi odluke u Hrvatskoj. Vrlo je frustrirajuće  da se u Hrvatskoj često prebacuje odgovornost s jednog tijela na drugo tako da Nacionalni stožer ne odlučuje o školovanju. U ministarstvu se vrlo teško odlučuje i onda dolazite do tjedan dana prije nego što škola treba početi, donose se odluke koje su vrlo teško primjenjive”, rekao je Đikić i dodao:

“Dobro je da djeca idu u školu jer je to njima važno, ali ne pod bilo kakvim uvjetima. Prema tome, ako je opasnost u Hrvatskoj takva da je virus među nama, iako možda ne znamo to točno po brojevima, ne rade gospodarski objekti, imamo dosta stroge mjere, onda bi bilo bolje da smo napravili pomak tako da do kraja ovog mjeseca ne pokreće školu. Tek onda kad smo sigurni da je zdravlje osigurano za svu djecu, onda bi mogli otvoriti i škole.”

Đikić je komentirao i proces cijepljenja u Hrvatskoj, ističući da je još uvijek mali broj ljudi cijepljeno.

“Mislim da smo u Hrvatskoj vrlo malo cijepili, radi se samo o 0,1 % ljudi. Trebali bi više cjepiva i cjepiva bi trebali dati prvenstveno ljudima koji su u potrebi, a to je potresom pogođeno područje. Što se tiče kampanje i obrazovanja, mislim da na tome trebamo raditi svi zajedno. To se radi pravilnim informacijama, a ne slikanjem na televiziji”, kazao je Đikić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!