koronavirus

Đikić: Očigledno je da mjere s početka prosinca daju rezultat, ali današnje brojke ne pokazuju realnost

11.01.2021 u 15:04

Bionic
Reading

Znanstvenik Ivan Đikić izjavio je u ponedjeljak u HTV-ovoj emisiji Studio 4, komentirajući pozitivne trendove s koronavirusom u Hrvatskoj, kako su mjere donesene početkom prosinca očigledno ostvarile dobar rezultat

'Možemo biti ohrabreni time da smo pravilnim ponašanjem građana uspjeli ući u određenu granicu kontrole virusa i mislim da nam se to sada prelijeva na manji broj zaraženih, a, vidimo, i na manji broj umrlih', rekao je Đikić za HRT. Upitan o mogućnosti popuštanja mjera, poručio je da se trebamo strpjeti još malo te da nam cjepivo daje realnu šansu da riješimo ovu bolest u 2021. godini.

'Gledajući sve brojeve u Europi, vidimo puno veću opasnost nego na temelju brojeva u Hrvatskoj', rekao je Đikić, dodavši da naši brojevi danas najvjerojatnije ne pokazuju realnost. Poručio je da je i dalje potreban oprez.

Objašnjavajući kako to da neke europske zemlje, poput Irske, bilježe rekorde u broju zaraženih i umrlih unatoč strogim epidemiološkim mjerama rekao je kako bi rast bio i veći da nije bilo mjera.

Đikić je rekao i da je novi soj koronavirusa opasan ne samo za Veliku Britaniju, već i za Europu, ako se proširi.

Naglasio je da cjepiva djeluju i protiv novih sojeva - engleskog, škotskog, južnoafričkog - a to je temeljeno na činjenici da su sva cjepiva napravljena protiv cjelokupnog proteina S.

  • +2
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Đikić je rekao kako je ohrabrujuće to da oni koji su preboljeli bolest imaju dugotrajan i kvalitetan imunološki odgovor i zaštitu.

'Međutim cijepljenje daje i dužu zaštitu', rekao je Đikić, dodavši da se ono preporučuje i onima koji su preboljeli bolest, kad dođu na red.

Đikić je rekao da je Izrael u 20 dana procijepio 20 posto populacije te da će se na temelju te države najbolje vidjeti kako se lokalno vrlo brzo i efikasno može kontrolirati ova bolest.

U emisiji je otvoreno i pitanje povezanosti ekološke devastacije i zaraznih bolesti.