jeftini motori

Dijelove za smrtonosne dronove Rusija kupuje preko AliExpressa. Evo kako ih koriste

28.10.2023 u 17:34

Bionic
Reading

Rusija proizvodi bespilotne letjelice koristeći motore kupljene preko kineskog e-trgovačkog diva AliExpressa, rekao je glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva

'Imamo ostatke letjelica i znamo što neprijatelj koristi da ih napravi. Motori su zapravo kupljeni na AliExpressu i evo kako ih koriste', rekao je Juri Ihnat, piše ukrajinski list Pravda, prenosi Business Insider.

Dronovi su odigrali veliku ulogu u borbi obiju zemalja otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022., a korišteni su za izviđanje i gađanje ciljeva.

Unatoč tome, obje strane imaju ograničenja u opskrbi dronovima, kao i nabavci rezervnih dijelova. Ukrajina često koristi one namijenjene za civilnu upotrebu, obično nabavljene putem crowdfundinga. Rusija je pak ograničena u tome gdje ih može kupiti zbog međunarodnih sankcija.

Ihnat je rekao da im je već poznato to da Rusija koristi improvizirane bespilotne letjelice: 'Ovo nije prvi put da je njihova letjelica napravljena od jednostavnih i jeftinih materijala te lansirana na našu zemlju.'

Upozorio je da su one još uvijek prijetnja Ukrajini.

BBC je izvijestio da i Rusija i Ukrajina nastoje osigurati dronove i dijelove iz Kine iako Kinezi ograničavaju njihov izvoz.

Ta zemlja, koja nije osudila rusku invaziju i nastavila je financijski podržavati Rusiju, kaže da se njezini dronovi ne bi trebali koristiti u vojne svrhe.

Obje zemlje neprestano traže pouzdanu opskrbu bespilotnim letjelicama za rat.

Rusija se oslanjala i na Iran u nabavi dronova koje koristi u Ukrajini i navodno radi na masovnoj proizvodnji verzije iranskih bespilotnih letjelica kod kuće kako bi imala nesmetanu opskrbu bez obzira na međunarodne sankcije.

Ukrajinske tvrtke također proizvode dronove, a vlada podupire te projekte pokušavajući povećati domaću proizvodnju.

Ministar iz ukrajinske vlade rekao je prošlog mjeseca da stvaraju 'vojsku bespilotnih letjelica' te da će njihova proizvodnja vjerojatno porasti sto puta u odnosu na 2022. godinu.

AliExpress nije odgovorio na Insiderov upit.

Jeftini dronovi u ratu u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia