SUSTAVNO KRŠENJE

Devetero mrtvih u Siriji mjesec dana od početka primirja

13.05.2012 u 11:58

Bionic
Reading

Devet ljudi, među kojima sedam civila, ubijeno je u nedjelju u Siriji, mjesec dana otkako je službeno stupilo na snagu primirje koje se sustavno krši, izvijestila je sirijska nevladina organizacija

"Pet civila je ubijeno, a 18 ranjeno u napadu vladinih snaga na selo Al-Tamanat Ghab, blizu Hame", objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). Još četvero ljudi ubijeno je u sukobi sa snagama režima na drugim lokacijama diljem Sirije. Tijekom noći topničkom vatrom napadnuta je Duma, desetak kilometara od Damaska.

U subotu su u sukobima diljem Sirije poginule 22 osobe, usprkos nazočnosti međunarodnih promatrača koje je UN rasporedio kako bi nadzirali provedbu primirja koje je službeno na snazi od 12. travnja.

Po podacima UN-a, 176 nenaoružanih vojnih promatrača bilo je u nedjelju raspoređeno diljem zemlje. Po rezoluciji UN-ova Vijeća sigurnosti, ukupno će se tristotinjak promatrača rasporediti na tri mjeseca, kako je isprva određeno.

Po informaciji OSDH-a, više od 900 ljudi, među kojima gotovo 700 civila, poginulo je u sukobima od početka primirja, a u gotovo 14 mjeseci nasilja i sukoba život je izgubilo 12.000 ljudi, uglavnom civila.