poziv na cijepljenje

Devet zdravstvenih komora uputile proglas zdravstvenim djelatnicima, do sada ih je cijepljeno tek 56 posto: 'Imaš znanje, budi primjer! Cijepi se!

09.03.2021 u 12:51

Bionic
Reading

Predsjednici devet zdravstvenih komora pozvali su u utorak zdravstvene djelatnike koji se još nisu cijepili da to učine i tako ojačaju borbu protiv epidemije covida-19, u kojoj su i sami već dvanaest mjeseci na prvoj liniji

U proglasu nazvanom "Imaš znanje, budi primjer! Cijepi se!“, koji su pročitali ispred Škole narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štampar“, čelnici komora su istaknuli da su sva cjepiva odobrena u EU-u sigurna i učinkovita, a dobrobit cijepljenja višestruko nadmašuje rizik.

Proglas zdravstvenim djelatnicima "Imaš znanje, budi primjer! Cijepi se!" Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Cijelo naše školovanje, koje nas je osposobilo za skrb o zdravlju ljudi, izraslo je na dubokom korijenju znanosti. Naučili smo sve naše zdravstvene odluke donositi na znanstveno utemeljenim činjenicama. Mi znamo da je cijepljenje znanstveno potvrđena, sigurna i učinkovita mjera sprečavanja širenja zaraznih, smrtonosnih bolesti", navodi se u proglasu.

"Svjesni smo da je borba protiv pandemije maraton, a ne sprint, i da ćemo ovu borbu kao društvo i država dobiti samo uz zdrave zdravstvene radnike. Današnji podaci govore da se procijepilo oko 56 posto zdravstvenih radnika, ali taj broj raste iz dana u dan", izjavio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Predsjednici komora istaknuli su kako je u svijetu od covida-19 dosad umrlo više od 17.000 zdravstvenih djelatnika, a tragične su i brojke umrlih zdravstvenih djelatnika iz nekih zemalja u regiji, poput Srbije ili Italije.

"Bez vas, neumornih boraca za zdravlje, Hrvatska nema šanse pobijediti pandemiju. Hrvatska taj težak i opasan maraton može uspješno istrčati samo uz zdrave zdravstvene djelatnike", poručili su čelnici komora.

  • +2
Proglas zdravstvenim djelatnicima 'Imaš znanje, budi primjer! Cijepi se!' Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Proglas je dio javnozdravstvene kampanje čiji je cilj informiranje zdravstvenih djelatnika o cijepljenju. Nositelji kampanje su Hrvatska komora dentalne medicine, Hrvatska komora fizioterapeuta, Hrvatska komora medicinskih biokemičara, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska komora primalja, Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska ljekarnička komora i Hrvatska psihološka komora.