ZAGREB I RIJEKA

Devet odraslih i jedno dijete kritično

13.11.2009 u 18:24

Bionic
Reading

Sedam odraslih pacijenata i jedno dijete oboljeli od svinjske gripe koji su na liječenju u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' priključeni su na respirator i liječnici se bore za njihove živote. Slična je situacija s dvije mlađe osobe u KBC Rijeka

Ravnatelj Klinike 'Dr. Fran Mihaljević' dr. Antun Beus izvijestio je da su liječnici te klinike jučer primili 235 pacijenata, te da su dežurni liječnici tijekom noći primili i obradili još 20 pacijenata. Od ukupno 255 primljenih i obrađenih pacijenata na bolničko liječenje primljeno je ukupno 37 osoba, od kojih 11 s teškim oblikom gripe tipa H1N1.

Istaknuvši da je pritisak na bolnicu golem te da je osoblje izloženo doista velikom radnom pritisku, ali i mogućnosti infekcije što bi moglo i kod njih izazvati bolest, dr. Beus je apelirao na kolege liječnike iz primarne zdravstvene zaštite da sve pacijente ne šalju u bolnicu već da prosude kojima je bolničko liječenje doista potrebno.

U Jedinici intenzivnog liječenja Kliničkog bolničkog centra Rijeka dvoje pacijenata kod kojih je potvrđen virus nove, takozvane svinjske gripe, H1N1, priključeno je na respiratore i u životnoj su opasnosti.

Riječ je muškoj i ženskoj osobi, mlađe životne dobi kod kojih nisu potvrđene ozbiljnije bolesti. U bolnicu su zaprimljeni ovaj tjedan, imaju višestruko zatajenje organa i životno su ugroženi.

Prema podacima Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u Primorsko-goranskoj županiji potvrđeno je 30-tak slučajeva virusa nove gripe. Od prošlog tjedna ovaj je Zavod prešao na zbirno prikupljanje podataka, a okviran broj oboljelih bit će poznat idući tjedan.

Na Odjelu za zarazne bolesti KBC-a Rijeka zadržano je 11 osoba zaraženih virusom H1N1.