odlazak u mirovinu

Despot: Razgovor s ministricom Obuljen Koržinek je bio arogantan i toksičan. Takav da sam jednostavno šutio i slušao, nisam razumio taj jezik

02.02.2022 u 23:14

Bionic
Reading

Dragan Despot, glumac, službeno nacionalni prvak HNK-a, lani je navršio 65 godina i sada mora u prisilnu penziju. Tako je odlučilo Hrvatsko narodno kazalište odnosno Ministarstvo kulture

Na tvrdnju da se teško sjetiti ovakvog slučaja s obzirom da igra glavnu ulogu u tri predstave, a dvije su otkazane jer ga nema, Despot je kazao da na plakatu u kazalištu piše da je glumac bolestan.

"Ja sam taj bolestan glumac tako da je situacija teško objašnjiva. Ona je čisto kafkijanska. Ne znam kako bih obrazložio slučaj. Nisam se uspio dogovoriti s Ministarstvom kulture za produljenje svog radnog staža zbog pandemije i navale mladih ljudi koji traže radno mjesto i uloge u HNK, to je bilo obrazloženje", kazao je Despot u RTL Direktu.

"Računao sam navršavajući 65. godina da trebam u penziju. Stariji kolege su automatizmom produljivali staž i to je trajalo po tri godine za vrijeme pandemije, po toj logici javio sam se HNK, matičnoj kući, koja je proslijedila zamolbu Ministarstvu kulture. Kako su odnosi između ministarstva moje uprave bili takvi da nisu komunicirali, bio sam prisiljen i nagovoren od uprave da sam komuniciram s ministricom na što sam komunicirao. Razgovor je bio arogantan, po meni toksičan, takav da sam jednostavno šutio i slušao, nisam razumio taj jezik. Osjetio sam taj sukob mene s nekim dehumaniziranim birokratizmom na koji nisam imao odgovor', pojasnio je Despot.

Dodao je da mu se nakon trećeg zvanja javila i demonstrativno mu rekla da mi produžuje radni staž do Nove godine, tj. do isteka godine u kojoj navršava 65. godina.

'Meni je to produljeno silom prilika do kraja godine kao i ostalim radnicima u kulturi. Pomirio sam se da idem u penziju od 1.1.2022., nije mi produljeno 6 mjeseci jer da je išao bih za mjesec dana u mirovinu. Nakon toga je trebala slijediti suradnja s HNK, slijedili su dogovori s ravnateljem gdje mi je napomenuo da razmislim na koji način možemo nastaviti suradnju. U razgovoru s predstavnikom sindikata Rebićem saznao sam da ne postoji zakonska prepreka i da mogu potpisati ugovor na skraćeno radno vrijeme i potpisivanje honorara po predstavi, što mi je rekla i ministrica. Do razgovora s ravnateljem i upravom nije došlo neposredno prije predstave. Imao sam razgovor u petak, predstava je bila u ponedjeljak", kazao je Despot.

Na pitanje je li mu netko ponudio ikoju opciju, kazao je da su mu dali da on odluči o tome.

"Tek sam kasnije saznao da je zakon o zabrani zapošljavanja ukinut, to nisam ni znao. Mogao sam po meni dobiti produljenje, ali nisam. Nisam si mogao objasniti zašto se ministrica ponašala prema meni na taj način ali i drugi velikani su odlazili na takve načine praćeni od kulturnih činovnika", kazao je.

Na pitanje je li postojala praksa da nakon 65. ide u mirovinu automatizmom, Despot je kazao da je kod njih automatizmom bio produljivan radni staž.

Kazao je i da je alibi za sve pojava pandemije.

"Znam kolege koji su produljivali staž za vrijeme pandemije, nitko tad nije spominjao mlade ljude. Spominjemo mlade ljude kojima ugrožavam mjesto ostankom, ja im ne ugrožavam ostankom na skraćenom radnom vremenom i osim toga mladi čovjek ne može igrati ni očeve ni starce koje ja teško mogu igrati ali igram ih", kazao je. 

"Kad sam dolazio u HNK situacija je bila takva da sam u ono vrijeme bio prvak Jugoslavije da bi došao u HNK. To je bio normalan slijed. To je bilo i stvar redatelja. Morali ste napraviti režiju u provinciji pa doći režirati u HNK. Ministrica možda nije svjesna što je izgovorila govoreći o tim mladim ljudima. Bio sam im profesor i radim na taj način jer znam da me gledaju i d aim je rad sa mnom na jednoj predstavi jedna godina akademije", kazao je. 

Govoreći o otkazanim predstavama, Despot je kazao da se propagira ideja da su svi zamijenjivi što on ne može prihvatiti. 

"Po toj logici se ravna i ravnateljstvo, ja na to ne pristajem. To je stvar ljudske gluposti. Ako imate moć možete mijenjati zakone koji ste donijeli sami, a možete ih i kršiti što se u ovom slučaju događa", kazao je. 

Na pitanje radi li se o osobnoj osveti ministrice, Despot je kazao: "Zašto nisam taj da ravnatelj umjesto mene može tražiti izvanrednu situaciju za moj slučaj? Ako sam uz kolegicu Almu Pricu odigrao najviše uloga, ako sam nacionalni prvak, što je to u Hrvatskoj? Ništa, o tome se radi. Dobio sam nagradu za životno djelo koju mi je sama dala", kazao je Despot. 

Kazao je i da ga ne zanima novac već da želi sačuvati svoj status i dostojanstvo. 

Na pitanje na što bi sada pristao, Despot je kazao da se nada da će se sve dogoditi na obostrano zadovoljstvo.

"Nadam se da će ministrica reagirati", kazao je.