STRAH OD IZDAJE

Desnica će bojkotirati tajno glasovanje o povjerenju Jankoviću

11.01.2012 u 15:58

Bionic
Reading

Kandidat za predsjednika slovenske vlade Zoran Janković pozvao je u srijedu zastupnike u parlamentu da ga potvrde za mandatara i tako omoguće što skorije formiranje nove vlade.

"Slovenija treba vjerodostojnu vladu i to odmah", rekao je Zoran Janković na početku izvanrednog zasjedanja parlamenta.

"Nemamo vremena za političke igre. Potrebno je zaustaviti krizu i raditi za dobrobit države, samo tako ćemo biračima dokazati da njihov izlazak na birališta nije bio uzaludan, da naši programi pred izbore nisu bili samo prazna obećanja", izjavio je Janković u kraćem obraćanju zastupnicima.

Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija na prijevremenim izborima 4. prosinca osvojila je najviše glasova i 28 mandata u parlamentu, dva više od Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg predsjednika vlade Janeza Janše

Mogućnosti da Janković dobije potporu parlamenta i formira vladu znatno su smanjene početkom tjedna, nakon što je Građanska lista Gregora Viranta, stranka centra s 8 parlamentarnih zastupnika, objavila da neće podržati Jankovića kao mandatara ni ući u njegovu moguću vladu zbog "golemih programskih razlika", te da je bliža ulasku u vladu desnog centra ako Janković ne iskoristi priliku za sastavljanje vlade koju mu daje izborni rezultat i mandat predsjendika države Danila Tuerka

Osvrćući se na koalicijske pregovore iz ranijih tjedana, Janković je u srijedu u parlamentu izjavio da je nacrt koalicijskog ugovora između njegove i Virantove stranke, te Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca "bio parafiran", te da su pregovori vođeni u dobroj vjeri, izrazivši tako razočarenje Virantovom odlukom.

Nakon što su se o Jankovićevoj kandidaturi, o kojoj će se glasovati između 18 i 19 sati, izjasnili predstavnici svih sedam parlamentarnih stranaka, izvanredno zasjedanje parlamenta nastavljeno je polemičkim istupima zastupnika.

Da će glasovati za Jankovića kao predsjednika buduće vlade najavili su zastupnički klubovi njegove Pozitivne Slovenije, Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora, te Demokratske stranke umirovljenika (DESUS).

Da će glasovati protiv Jankovića najavile su Slovenska demokratska stranka (SDS), Slovenska pučka stranka (SLS), Građanska lista Gregora Viranta i kršćansko-demokratska stranka Nova Slovenija.

Teoretski, prema izjašnjavanju stranaka, Janković prilikom tajnog glasovanja koje ne isključuje moguća iznenađenja, može dakle računati na 44 glasa, što je dva manje od potrebne natpolovične većine, a jednaki broj glasova je protiv njegova imenovanja na položaj predsjednika vlade.

Preostala dva zastupnička glasa drže Laszlo Goencz i Roberto Battelli, predstavnici madžarske i talijanske manjine. Kako je u svom istupu prije glasovanja istaknuo Goencz, najavljujući da će se "manjinci" prilikom glasovanja suzdržati, predstavnici dviju nacionalnih manjina ne mogu biti "jezičac na vagi" u formiranju vladajuće koalicije, ali će ta dva predstavnika uvijek surađivati s vladom koja dobije mandat, pod uvjetom da ona omogućuje ostvarenje potreba "autohtonih" manjina.

Neki slovenski mediji javljaju da će stranke koje ne žele Jankovićev izbor za predsjednika vlade bojkotirati glasovanje i to tako da njihovi zastupnici neće preuzeti glasačke listiće. Time bi osigurali da se među njihovim zastupnicima neće naći nitko tko bi mimo odluke stranke prilikom tajnog glasovanja zaokružio Jnakovićevo ime i tako mu osigurao potrebnu većinu.