spora pravda

Deset godina nakon nesreće počelo suđenje za pad helikoptera u Vukovaru

28.11.2017 u 13:56

Bionic
Reading

Na Općinskom sudu u Vukovaru počelo je suđenju pilotu Robertu Gariću, optuženom za pad vojnog helikoptera u krugu vojarne 204. vukovarske brigade u Vukovaru u srpnju 2007. Tom su prilikom tri osobe poginule, a sedmero ih je ozlijeđeno

Optužnica Garića tereti da je kao pilot HRZ-a na helidromu vojarne 204. vukovarske brigade u Vukovaru polijetao vertikalno i lebdio protivno uputama za upravljanje helikopterom zbog čega je izgubio kontrolu nad letjelicom koja je udarila u konstrukciju hangara i pala na tlo. Tom su prilikom tri osobe poginule, a sedmero ih je ozlijeđeno.

Prvo su za nesreću bila osumnjičena četvorica djelatnika Zrakoplovno-tehničkog zavoda (ZTZ), zbog navodno loše ugrađene izolacijske spužve koja je otežala upravljanje letjelicom, ali je prije dvije godine istraga protiv njih obustavljena.

Pilota je zbog krive procjene nakon devetogodišnje istrage optužilo Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici, a suđenje počelo pred Općinskim sudom u Vukovaru svjedočenjem aktualnog ministra obrane i umirovljenog generala Damira Krstičevića koji se nalazio u tom helikopteru zajedno s generalom Slavkom Barićem, zamjenikom načelnika Glavnog stožera, pukovnikom Veljkom Biškom te narednikom Draženom Šavorićem. Članovi posade bili su satnik Robert Garić, natporučnik Stjepan Sabljić i nadnarednik Juraj Ruškač.  

Prilikom pada helikoptera Mi-8 MTV1 smrtno su stradali aviomehaničar Juraj Ruškač, te dvije osobe na zemlji, vozač Vjekoslav Ljubo te desetnica Ljubica Perišić koja je naknadno podlegla zadobivenim ozljedama. Teže ozljede kralježnice zadobio je Krstičević dok su Barić, Biško i Šavrović lakše ozlijeđeni.

  • +5
Počelo suđenje Robertu Gariću, pilotu HRZ-a za pad helikoptera Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Helikopter s časnicima Hrvatske vojske srušio se na vukovarskom Sajmištu nakon pokopa iznenada preminulog pukovnika HV-a Marka Babića, ratnog zapovjednika obrane Trpinjske ceste. Tadašnji ministar obrane Berislav Rončević nakon pada helikoptera komentirao je kako zna da će biti 'brojnih špekulacija' te dodao kako je 'Mi-8 jedna od najsigurnijih letjelica u klasi'.

  • +7
Pad helikoptera u vukovarskoj vojarni Izvor: Pixsell / Autor: Krunoslav Petrić

'Sve letjelice pregledavamo i remontiramo u predviđenim rokovima', dodao je tada te napomenuo kako je riječ o salonskoj letjelici u kojoj su se vozili premijer i predsjednik države.