INDEKS 3

Deša Mlikotin-Tomić u srijedu iznosi obranu

17.11.2009 u 19:38

Bionic
Reading

Na suđenju za korupciju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu poznatijem po nazivu "Indeks 3" danas je svoju obranu iznijelo četvero od 21 optuženika, a sutra bi to trebala učiniti i bivša predsjednica saborskog Povjerenstva za sukob interesa profesorica Deša Mlikotin-Tomić.

Nju USKOK tereti da je zloporabila položaj i ovlasti jer je na ispitu pustila dvojicu studenata koji su ispite platili posrednicima.Pred sudskim vijećem zagrebačkoga Županijskog suda obranu je danas iznio profesor Branko Kovačević, koji je opovrgnuo sve optužbe i ustvrdio kako nikada nijednom studentu nije upisao ocjenu u indeks ako nije uredno položio ispit.

Osvrnuvši se na točku optužnice da je studentici Ivani Meštrović upisao ocjenu iako je nije ispitao, rekao je da ga je kolega profesor suoptuženi Jadranko Grgona zamolio da ima strpljenja s tom studenticom, koja je pet puta pala na pismenom ispitu. "Omogućio sam joj da polaže usmeno", rekao je i dodao da je zaradila pristojnu tricu. Istaknuo je kako je njegovo diskrecijsko pravo "kako će nekoga ispitati i ne može USKOK kompetentno ocjenjivati" zna li koji student ili ne zna određenu materiju.

Ta je studentica u prijašnjem iskazu izjavila da je profesor uopće nije ispitivao.

Rekavši kako takvu njezinu tvrdnju ne može razumjeti, optuženi profesor je ocijenio da je očito riječ o labilnoj osobi koja je pod pritiskom policije bila spremna reći sve da spasi svoju slobodu, a poslije je postigla sporazum s USKOK-om.

Profesorica Vesna Brčić-Stipčević
opovrgnula je optužbu da je studentu Vladimiru Oršuliću upisala ocjenu dovoljan bez obzira na pokazano znanje. Objasnila je da je taj student bio u skupini onih kojima je na pismenom ispitu malo nedostajalo do pozitivne ocjene pa im je pružila priliku da polažu usmeno.

Ustvrdila je kako je iz transkripata tajno snimljenih razgovora vidljivo da je student rekao da ga je "gnjavila" te kako je očito da nije prošao uz neznanje.

"Nitko iz USKOK-a nije bio na ispitu pa ne znam kako mogu ocjenjivati da student nije imao pojma", rekla je.

Asistent Tomislav Gelo
povukao je iskaz iz istrage i porekao da je primio mito za upisivanje pozitivne ocjene studentici Antoniji Katavić te da su mu optuženi posrednik Milan Ćevid i vanjski suradnik fakulteta Marko Slipčević za tu uslugu organizirali proslavu nakon obrane doktorata.

Optužena profesorica Marica Škrtić također je negirala krivnju, ističući da kolegice Brčić-Stipčević i Mlikotin-Tomić nikada nije zvala radi puštanja bilo kojeg studenta, pa tako ni Oršulića. "Nikada nisam ni pomislila da bih pustila studenta ako nema minimalnog znanja za dvojku. Nikada ne bih uradila nešto protuzakonito jer previše volim posao koji obavljam", istaknula je.

U predmetu "Indeks 3" za kupoprodaju ispita, zloporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te protuzakonito posredovanje optuženo je devetero profesora, vanjski suradnik, asistent i voditeljica referade te trojica posrednika i osmero studenata. Kako je protiv dvoje optuženika postupak izdvojen, na optuženičkoj klupi je 21 osoba.

Uz prvooptuženog glavnog posrednika Ćevida krivnju su po svim točkama optužnice do sada priznali vanjski suradnik Slipčević te studentice Antonija Katavić i Ivana Ćorluka.

Po tvrdnjama studenata koji su priznali davanje mita, na Ekonomskom fakultetu ispiti su se mogli kupiti za svotu od nekoliko stotina do dvije tisuće eura.