KARDINAL BOZANIĆ

'Demonov zadah se širi i ne dopušta ozdravljenje hrvatskoga bića'

29.09.2014 u 14:28

Bionic
Reading

Na euharistijskom slavlju u povodu blagdana sv. Mihovila, zaštitnika grada Šibenika kardinal Josip Bozanić u propovijedi je ocijenio kako Crkva i vjernički narod s nevjericom gledaju kako se olako pogubnim metodama demonov zadah širi različitim strukturama i ne dopušta ozdravljenje hrvatskoga bića.

Nakon procesije gradskim ulicama na Trgu Republike Hrvatske, ispred šibenske katedrale sv. Jakova održano je euharistijsko slavlje koje je predvodio kardinal Bozanić, nadbiskup zagrebački. U propovijedi kardinal je ustvrdio kako sa žalošću danas moramo gledati kaos koji se širi svijetom, ali i 'slike nereda koji se sustavno i suptilno čine i u našoj Domovini'.

Ova Crkva i ovaj vjernički narod s nevjericom gleda kako se olako pogubnim metodama demonov zadah širi različitim strukturama, vidljivima i onima oku skrivenima, i ne dopušta ozdravljenje hrvatskoga bića, ocijenio je Bozanić. Kako je rekao, zagledani u hrvatsku stvarnost, kad bi se u različitim strukturama postavilo pitanje tko je kao Bog, mnogi bi se javili, dodavši kako je riječ o žalosnoj zamci zla pod koju su neki potpali i u koju nastoje uvući sve oko sebe.

Kardinal je upitao dokle će ići toliko iscrpljivanje hrvatskoga čovjeka, da je toliko zabrinut za budućnost svoje djece, dokle ćemo slušati izvještaje o zatvaranju radnih mjesta i rastu broja nezaposlenih, trpjeti da se gazi život, od začeća, i čovjekovo dostojanstvo do smrti, te dokle će se u školama, na ulicama i medijskim ulicama servirati ideološki obroci koji su dosad zatrovali obitelji mnogih naroda i stvorili rijeke otuđenih, usamljenih i propalih ljudi.

Kardinal Bozanić je istaknuo kako je trg ispred šibenske katedrale simbol hrvatske države, te se zapitao tko to želi razbijati domovinsko zajedništvo koje se rodilo u časnoj obrani Domovine i to tako što nastoji ubiti ponos onima koji su za Domovinu dali živote. Kukavička je to strategija, a ne pobjednička, nastavio je, dodajući kako su unatoč svemu to jalova nastojanja.

Zato branitelji, naglasio je nadbiskup, zajedno s čitavim razvijenim i kulturnim svijetom, s pravom očekuju da se suverena europska zemlja, kakva je danas Hrvatska, ponaša u skladu sa svojim pobjedničkim karakterom. Agresija na Hrvatsku, ubijeni, nestali, ranjeni, ucviljeni, prognani i hrvatska pobjeda u oslobodilačkom ratu nije plod mašte ili nečije konstrukcije, već se sve to dogodilo u stvarnom vremenu, u povijesnom trenutku pred čitavim svijetom, za što postoje materijalni dokazi i svjedočanstva tolikih živih ljudi, kazao je kardinal.

Kako je zaključio, najblaže rečeno, čude postupci onih koji tu pobjedu odmiču od nužnih pravnih i materijalnih zadovoljština, a guraju je u područje mita i simbola, što se kasnije na različite načine pokušava relativizirati. To ne samo da nije ponašanje pobjednika, to je negiranje demokratske stečevine zemalja koje znaju vrednovati sebe, koje znaju da se jedino priznavanjem i evidentiranjem istine i njezinim pravnim provođenjem zaslužuje poštovanje, i u konačnici, pravedan mir. Hrvatska je oprostila, ali oproštenje ne zamjenjuje pravednost – kazao je nadbiskup.

Obilježavanje blagdana sv Mihovila i Dana grada Šibenika počelo je jutros polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju Kvanj.