REAGIRALI NA PUPOVCA

Demokratski savez Srba: SNV je blagajna političke trgovine

03.10.2016 u 11:13

Bionic
Reading

Nakon što su predsjednici četiriju županijskih vijeća srpske nacionalne manjine prozvali šefa Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca zbog sukoba interesa u raspravu putem medija uključio se i Demokratski savez Srba, osnovan od bivših članova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS)

Iako su šefovi županijskih vijeća ustvrdili da Srpsko narodno vijeće, kojem je na čelu Milorad Pupovac, nije nacionalna koordinacija vijeća, Pupovac je u razgovoru za tportal to demantirao.

'SNV je registriran kao nacionalna koordinacija, osnovan je kao nacionalna koordinacija i djeluje kao nacionalna koordinacija, a većina vijećnika od njih 1.600, koji su organizirani u SNV, ili ne pripadaju nijednoj stranci ili ne pripadaju SDSS-u', kazao je za tportal prije gotovo dva tjedna Pupovac.

No reagirao je i Demokratski savez Srba, kojem je na čelu Jovica Radmanović, jedan od šefova županijskog vijeća srpske nacionalne manjine koji su Pupovca prozvali za sukob interesa.

'SNV se koristi kao blagajna političke trgovine u koju se slijevaju milijuni kuna namijenjeni za razvoj srpskih institucija, a koriste se za političku afirmaciju, financiranje kampanja i lijep život pojedinaca', stoji u priopćenju DSS-a.

Ta stranka priznaje da je SNV registriran kao nacionalna koordinacija u registru udruga, no ne i u registru vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

'Članovi udruge SNV su predstavnici županijskih manjinskih vijeća koje Pupovac pozove da budu članovi, i to na samo četiri godine, kako bi sljedeće četiri godine izabrao samo pogodne. Na ovakav organizacijski način udruga SNV kontrolirana je i privatizirana od predsjednika koji sam bira članstvo. Mnogi koji su postavljali pitanja toka novca, rada i projekata nikad nisu imali priliku ponovno biti dio udruge, kao što su to danas četiri županijska vijeća. Znamo da pojedinim članovima nadzornog odbora SNV-a iz prošlih mandata nisu dopušteni uvidi u financijsku dokumentaciju. Zašto?', pitaju se u DSS-u.

'Sigurno nije moralno, ali DSS postavlja pitanje je li zakonito to da jedna udruga (SNV) dobiva svake godine 15-19 milijuna kuna iz državnog proračuna na račun lažnog predstavljanja. Posljednjih 10-ak godina na račun SNV-a se slilo preko 150 milijuna kuna, dio posredstvom Savjeta za nacionalne manjine, a dio direktno iz proračuna RH. Zbog činjenica na koje ukazuju predsjednici srpskih vijeća Istarske, Primorsko-goranske, Požeško-slavonske i Karlovačke županije, Demokratski savez Srba poziva relevantne institucije u Republici Hrvatskoj da istraže zloupotrebu položaja i lažno predstavljanje Srpskog narodnog vijeća kao koordinacije vijeća srpske nacionalne manjine te da se utvrdi tko je i za što potrošio preko 150 milijuna kuna koje je SNV dobio za razvoj srpske zajednice', zaključuje se u priopćenju.