RATNI ZLOČIN

Demjanjuk bez emocija slušao svjedočenja Židova

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.12.2009 16:46
  • Objavljeno 21.12.2009 u 15:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Preživjeli nizozemski Židovi u ponedjeljak su iznijeli svoja svjedočenja o strahotama koje su doživjeli osobno ili su o njima čuli na suđenju navodnom čuvaru u nacističkom logoru Johnu Demjanjuku, kojem se u Münchenu sudi za sudjelovanje u usmrćivanjima 27.900 Židova u plinskim komorama logora u Sobiboru 1943, javile su svjetske agencije

Njemačko državno tužiteljstvo optužuje Johna Demjanjuka za sudjelovanje u ubojstvima u koncentracijskom logoru Sobibor u Poljskoj, u kojem je, po tvrdnjama tužiteljstva, umrlo barem 250 tisuća Židova.

Demjanjuk, kojem je 89 godina, raspravu je pratio zatvorenih očiju iz svojih invalidskih kolica, kao što je to činio i prva dva dana suđenja prije tri tjedna. Sudski postupak nastavljen je u ponedjeljak nakon duge stanke, određene kako bi se Demnjanjuk oporavio od infekcije.

Rođeni Ukrajinac, Demjanjuk se borio u redovima Crvene armije prije nego što su ga zarobili nacisti i, podsjeća Reuters, regrutirali ga kao čuvara u logoru. On poriče sudjelovanje u Holokaustu i tvrdi da nikad nije bio u logoru Sobibor, iako je priznao da je bio u drugim logorima. Tužiteljstvo tvrdi da su Sobiborom upravljali pripadnici SS-a, njih između 20 i 30, i do 150 bivših sovjetskih ratnih zarobljenika.

Demjanjuk je emigrirao u SAD 1951. i živio je u Clevelandu u Ohiju do svibnja ove godine, kad ga je SAD izručio Njemačkoj, kojoj bi njegovo suđenje moglo biti zadnji veći nacistički sudski proces u povijesti.

Demjanjukova obitelj tvrdi da je on prekrhkog zdravlja da bi mogao izdržati suđenje, a upravo je njegovo zdravstveno stanje bilo povodom odluke da se dnevne rasprave ograniče na najviše tri sata, i to u trajanju od dvaput po 90 minuta.

Iskaze je danas iznijelo osam tužitelja, koji su se udružili u privatnoj tužbi, navodeći, neki i sa suzama u očima, kako su preživjeli Holokaust, dok je njihova rodbina nestala.

'Nismo znali što se događa. Mislili smo da trebamo raditi', rekao je Robert Cohen (83) iz Amsterdama, kojem su u Sobiboru ubijeni brat i roditelji.

Među tužiteljima su i mlađe osobe, koje nisu osobno sudjelovale u Holokaustu, već su postupak pokrenule u ime članova svojih obitelji.

'Podigao sam tužbu u ime svojih roditelja', rekao je 70-godišnji tužitelj, koji tvrdi da je bio dječak kad su mu roditelje odveli u Sobibor 1943. i da je Holokaust preživio tako što ga je preuzela druga obitelj.

Među tužiteljima je i 67-godišnjak koji je naveo da je bio jednogodišnja beba kad mu je otac odveden u Sobibor te da je o tome da mu je otac ubijen doznao tek u dobi od šest ili sedam godina, a tek kasnije da su u raznim njemačkim koncentracijskim logorima ubijena 74 člana njegove rodbine.

Bude li osuđen za sudjelovanje u ubojstvima, Demjanjuk bi mogao dobiti 15 godina zatvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi