DŽIHADISTI ZAUSELI AL VALID

Dekapitacije i sakaćenja stotina iračkih vojnika

23.06.2014 u 16:08

Bionic
Reading

Sunitski pobunjenici u Iraku zauzeli su i Al Valid. drugu graničnu postaju prema Siriji, strateški grad Tal Afar između Mosula i sirijske granice te njegovu zračnu luku, rekli su ponedjeljak mjesni dužnosnici i očevici

Granična postaja Al Valid zauzeta je u nedjelju, a sigurnosne snage koje su je čuvale povukle su se na položaje na jordanskoj granici. Pobunjenici su još u utorak preuzeli nadzor nad graničnom postajom Al Kaimom.

'Pobunjenici su preuzeli puni nadzor nad Tal Afarom (380 km sjeverno od Bagdada) i njegovom zračnom lukom', nakon povlačenja vladinih snaga, pošto je velik dio stanovnika napustio to područje, po istom izvoru.


Taj grad u pokrajini Ninivi, u kojemu većinom žive šijiti, bio je jedini koji nije bio u cijelosti pao u ruke pobunjenika koje predvode džihadisti Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koji su od 9. lipnja zauzeli velike dijelove iračkog teritorija.

Glasnogovornik premijera Nurija al Malikija za sigurnosna pitanja Kasim Ata rekao je na televiziji da ipak još traju borbe u tome gradu kojega su najveći dio pobunjenici zauzeli prije tjedan dana. Tal Afar je stotinjak kilometara udaljen od sirijske granice, a ISIL planira stvoriti islamsku državu koja će obuhvatiti Irak i Siriju, u kojoj drži više sektora.

Borci ISIL-a su uz pomoć pristaša bivšeg predsjednika Sadama Huseina od 9. lipnja zauzeli drugi po veličini irački grad Mosul, velik dio pokrajine Ninive, Tikrit i dijelove pokrajina Salahedina, Dijale i Kirkuka. Prvih dana ofenzive sigurnosne snage su pružale slab otpor, a velik broj policajaca i vojnika napustio je svoje položaje.

Nakon tih uzmaka iračke snage se ipak počinju oporavljati pa su vratile kontrolu nad nekim gradovima, ali nisu uspjele zaustaviti napredovanje džihadista. Ata je usto kazao da su džihadisti ISIL-a u ponedjeljak okrutno smaknuli 'stotine vojnika'.

'Stotinama vojnika je odrubljena glava, obješeni su ili osakaćeni (...) u Salahedinu, Ninivi, Dijali, Kirkuku i na područjima gdje su teroristi (...) ISIL-a', kazao je Ata. U tim 'pokoljima' ubijene su i stotine civila, dodao je na tiskovnoj konferenciji.