I KUĆA LJUDSKIH PRAVA ZA BORASOVU OSTAVKU

'Dekan je napao statusno slabiju ženu i studenticu'

26.10.2011 u 15:27

Bionic
Reading

Nakon dijela studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu, neopozivu ostavku dekana tog fakulteta Damira Borasa zatražila je i Kuća ljudskih prava navodeći da je 'ostavka elementarni čin kojim barem minimalno može umanjiti štetu koju ju je nanio svojim nedostojnim i nasilničkim ponašanjem'

Kuća ljudskih prava, koju čine udruge BaBe, Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja Svitanje te Udruga za promicanje istih mogućnosti, upozorila su i da su 'odgovorna tijela Fakulteta i Sveučilišta dužna pokrenuti odgovarajuće postupke kojim bi se jasno i nedvosmisleno Borasovo ponašanje sankcioniralo i osudilo'.

Podsjećajući da akademske ustanove moraju biti mjesto nulte tolerancije na nasilje, nevladine udruge ukazuju da su studenti izigrani povlačenjem obećanja po kojem će druga i treća godina dodiplomskog studija moći upisati godinu bez plaćanja školarine.

Nevladine udruge dale su i kratku kronologiju posljednjih događaja s posebnim osvrtom na 'čin nasilja prema studentima tijekom kojeg je dekan Damir Boras studentici svog fakulteta nasilno oteo fotoaparat iz ruku te je k tome i fizički napao'.

'Fizičko razračunavanje sa studentima od strane čovjeka, sveučilišnog nastavnika, a koji je usto i na čelu jedne visokoobrazovne ustanove krši sva pravila i etičke vrijednosti koje je svaka obrazovna institucija dužna predstavljati. Ujedno, nije bez značaja da ovaj incident zapravo, pored ostalog, predstavlja i fizički napad statusno moćnijeg muškarca i profesora prema fizički i statusno slabijoj ženi i studentici', upozoreno je iz Kuće ljudskih prava.

Navode i da je ponašanje dekana Borasa u suprotnosti s najvišim načelima Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu, ali i načelima mirnog uživanja prava, poštivanja integriteta i dostojanstva osobe, jednakosti i pravednosti te načela profesionalnosti, odnosno protivno elementarnim civilizacijskim pravilima i elementarnim pravilima pristojnog, razboritog i korektnog ponašanja.

Za nevladine udruge, okupljene u Kuću ljudskih prava, 'činjenica da se u konkretnom slučaju radi o dekanu Filozofskog fakulteta situaciju čini dodatno ozbiljnijom'.