OPAČIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM

'Deinstitucionalizacija je humanitarno pitanje'

29.10.2013 u 17:31

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je posjetila stambenu jedinicu u Masarykovoj ulici u Zagrebu u kojoj su smještene korisnice iz Doma za psihički bolesne odrasle osobe Zagreb u okviru Plana deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi i drugih pravnih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj 2011. – 2016. U stanu površine 85 kvadratnih metara žive četiri korisnice uz pomoć stručne asistentice nakon godina provedenih u instituciji i ponovno dobivaju priliku da se uključe u društvenu zajednicu

'Projektom deinstitucionalizacije dajemo priliku osobama s invaliditetom da ponovno postanu punopravni članovi društva. Ne može se reći da im je u ustanovi bilo loše, ali ovdje na licu mjesta i iz ovog primjera vidimo da imamo mnogo osoba koje su sposobne raditi svakodnevne poslove, čistiti, pripremati si jelo, jednom riječju, brinuti se o sebi. Na taj način vraćamo tim ljudima dostojanstvo', rekla je prilikom posjeta ministrica Opačić i objasnila okupljenim novinarima kako de institucionalizacija nije samo pitanje potpisanih konvencija i ispunjavanje zacrtanih strategija, već i humanitarno pitanje, odnosno pitanje osnovnih ljudskih prava.

Ministricu su prilikom posjeta korisnice upoznale sa svojim životnim iskustvima u instituciji, svojim sadašnjim aktivnostima u novim okolnostima i nisu skrivale sreću što se sad mogu brinuti same o sebi.

'Jako smo zadovoljne smještajem u ovom stanu. Ovdje ipak imamo mogućnosti koje u domu nismo imale. Slobodnije smo, možemo se dogovoriti o podjeli zaduženja oko spremanja i kuhanja, možemo izaći u šetnju, imati svoj mir. Zahvalne smo na pruženoj prilici da imamo bolji život', kažu korisnice smještene u lijepo uređenom stanu u centru Zagreba.

I ovaj posjet pokazao je da je deinstitucionalizacija civilizacijski iskorak i nepovratni proces, davanje prava osobama s invaliditetom da se osjećaju kao punopravni članovi društva i steknu predispozicije za samostalni život. Tome u prilog govori činjenica da je u Hrvatskoj u stambenim zajednicama već smješteno 500-tinjak osoba koje bi nekad bile smještene u institucije.

Kako je ministrica Opačić rekla novinarima, uz ovaj potpuno uređeni stan, Ministarstvo je na raspolaganje dobilo još 25 stanova krajem prošle godine po odluci Agencije za upravljanje državnom imovinom. Od toga je 17 namijenjeno upravo za smještanje osoba s invaliditetom u stambene zajednice, a ostatak je namijenjen azilantima. Velika prednost smještanja u ovakvim nekretninama, uglavnom oduzetim u pravosudnim procesima slučajeva nezakonito stečene imovine, jest to što država ne mora snositi troškove najma.