CLINTON I HAGUE

'Dayton je temelj na kojemu treba graditi budućnost BiH'

07.06.2011 u 12:16

Bionic
Reading

Daytonski sporazum temelj je na kojemu treba dalje graditi budućnost Bosne i Hercegovine, a ne karika koju treba slomiti, poručili su američka državna tajnica Hillary Clinton i britanski ministar vanjskih poslova William Haguea u zajedničkom autorskom tekstu koji su u utorak objavili gotovo svi bosanskohercegovački dnevni listovi

Osvrćući se na stanje u BiH koju već mjesecima potresa politička kriza prouzročena svađama oko uspostave nove vlasti, Clinton i Hague konstatirali su kako je potpuno jasno da BiH treba učinkovitiju vlast na svim razinama: državnu koja može ispuniti uvjete za približavanje euroatlantskim integracijama, a entitetske i one na nižim razinama koje će biti sposobne osigurati temeljne potrebe građana.

'Već pet godina BiH ide unatrag. U proteklim se mjesecima taj trend pogoršao i došlo je vrijeme za odlučan odgovor međunarodne zajednice, prije svega Europske unije', upozorili su Clinton i Hague objašnjavajući kako 'žestoka nacionalistička retorika u Republici Srpskoj' i osporavanje Daytonskog sporazuma prijete vraćanjem države u prošlost i to upravo u vrijeme kada njeni susjedi poput Hrvatske ubrzano napreduju ka članstvu u EU.

Clinton i Hague potvrdili su da će međunarodna zajednica nastaviti djelovati u BiH bez obzira na izazove poput onih u Afganistanu ili Libiji, jer svi znaju da će se zbivanja u jednoj od država na Balkanu odraziti i na druge zemlje regije.

'Naša poruka kristalno je jasna: opredijeljeni smo za BiH kao jedinstvenu državu s dva energična entiteta i tri konstitutivna naroda. Nećemo tolerirati nikakva osporavanja jedinstva i suvereniteta zemlje', napisali su Clinton i Hague.

Također su poručili kako daju čvrstu potporu Uredu visokog predstavnika (OHR) te kako će smatrati osobno odgovornima političare koji pokušaju potkopati postojeći okvir za funkcioniranje BiH.

'Iznad svega BiH treba političke lidere spremne donositi hrabre odluke radi provedbe tih ciljeva, a ne usmjerene na osobne ili etničke interese', ocijenili su šefovi američke i britanske diplomacije.