rasprava u saboru

Davorko Vidović: Gordana Grlića Radmana ne smije se zaobići u rekonstrukciji Vlade, on je hodajuća blamaža i sendvič-plakat za konfuznost vanjske politike

30.03.2022 u 10:32

Bionic
Reading

Vanjska politika bila je glavna tema većine nastupa saborskih zastupnika, a radni su tjedan u Saboru započeli slobodnim govorima

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević bio je u fokusu izlaganja zastupnika Mosta i Hrvatskih suverenista.

'Skandalozno je ponašanje veleposlanika Biščevića u Srbiji jer maltretira hrvatske političke predstavnike, očito po nalogu šefa diplomacije i Plenkovića. Ovo je nezapamćen presedan u vanjskoj politici. Biščević je iz 90-ih postao veliki Hrvat i maltretira Žigmanova. Kritizira Žigmanova zašto se ne uvlači tom Vučiću, šegrtu četnika Šešelja', kazao je Mostov Miro Bulj te ustvrdio da Biščević 'maltretira, proganja i sotonizira Žigmanova'.

Vladajuće je upozorio na status srpske manjine u Hrvatskoj u usporedbi sa statusom hrvatske manjine u Srbiji. 'Vama upravlja Milorad Pupovac, a vidite što radi veleposlanik u Srbiji. Srpska manjina u Hrvatskoj ima sva zajamčena prava. Hrvatska u Srbiji nema i Srbija ne poštuje sporazum', kazao je.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista također je upozorio na status hrvatske manjine u Srbiji, kazavši da se prepolovio broj Hrvata u toj državi u posljednjih 30 godina. 'I danas su Hrvati ne građani drugog, nego zadnjeg reda. Unatoč sporazumu, Hrvati danas nemaju nikakva politička prava u Srbiji, a srpska manjina u Hrvatskoj ima zajamčene zastupnike, dožupane, dogradonačelnike, vijećnike. Hrvati imaju veliko ništa i dandanas žive u strahu u Srbiji', kazao je Pavliček.

Također je prozvao Biščevića zbog 'sramotne diplomacije'. 'Bavi se napadom na predstavnike u Hrvata u Vojvodini, optužuje Žigmanova za etnobiznis i da je kriv za loš položaj Hrvata jer ne želi surađivati s Vučićem. Bolje ne imati veleposlanika nego imati ovakvog', kazao je.

Vanjske politike dotaknuo se iz Davorko Vidović iz Kluba socijaldemokrata te upozorio na izjave hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana. 'On je najprije u ponedjeljak izrekao ono što se govori po kavanama u Hrvatskoj i svijetu - da je Putin zločinac, krvnik. Potom je išlo oštro upozorenje ruskog ambasadora, a jučer smo imali mucavo, konfuzno i ponižavajuće obrazloženje. Njegovo ime ne smije se zaobići u rekonstrukciji Vlade', kazao je Vidović.

'On ne samo da je hodajuća blamaža, nego i sendvič-plakat na kojem se pokazuje konfuznost i nejasnost hrvatske vanjske politike. Imamo predsjednika države kojeg nitko ne prima, koji zagovara da treba biti ispod stola dok se drugi tuku, imamo premijera koji se hvasta time koliko smo oružja poslali Ukrajini, što ne rade ni ozbiljne države', rekao je Vidović, upozorivši da vanjska politika koju zagovaraju premijer i predsjednik države nije unisona.

  • +7
Sjednica Sabora 30. ožujka 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

O situaciji s epidemijom koronavirusa progovorio je Stephen Bartulica iz Domovinskog pokreta. 'Pitao sam o naručenim dozama cjepiva do kraja 2023. Znamo da je EK osigurao oko pet milijardi doza. Nedavno sam dobio dogovor da je naručeno 18 milijuna doza do kraja godine. Ako je cijena nabave 20 eura po dozi, što je javno objavljen podatak, dođemo do iznosa od 2,7 milijardi kuna. Postavlja se pitanje kome, tko će se cijepiti?' kazao je Bartulica.

Djeca se, poručuje, neće cijepiti jer nema interesa roditelja. 'Što ćemo s ogromnim viškom cjepiva? Tko će odgovarati za te velike promašaje? To je jedan i pol Pelješki most. Puno toga što se odlučuje u Bruxellesu nije u interesu RH, a Vlada olako prihvaća odluke EU-a', kazao je Bartulica, podsjetivši da je već ranije rekao da politika vladajućih oko korone nije održiva.