PODRŠKA IZ KOPENHAGENA

Danska: Pregovori s Hrvatskom trebaju završiti u lipnju!

Pristup Hrvatske EU Europska unija ilustracija

Pristup Hrvatske EU Europska unija ilustracija

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Martin Roth

Inicijativi nekoliko europskih povjerenika da Hrvatska u lipnju dovrši pregovore s Europskom unijom otvoreno se pridružila i vlada Kraljevine Danske

Danci su početkom tjedna i pismeno izvijestili zemlje EU o svom stavu prema proširenju, navodeći da bi bilo važno da se pregovori s Hrvatskom završe u lipnju ove godine, piše Jutarnji list
 
Danska je na sličan način podupirala i pridruženje Hrvatske NATO-u, a u diplomatskim se krugovima stav danske vlade povezuje s vrlo aktivnim lobiranjem State Departmenta među članicama EU i u samoj Europskoj komisiji.

Šanse Hrvatske za završetak pregovora u lipnju nisu velike, ali postoje. Dok dio europskih povjerenika ulaže velike napore da se pregovori okončaju u lipnju, inicijativa Vesne Pusić koja pokušava mobilizirati hrvatske političare na završetku pregovora s EU, dobro je odjeknula unutar Europske komisije.

U prvoj polovici travnja, nekoliko dana prije objavljivanja presude hrvatskim generalima u Haagu, Hrvatsku će posjetiti predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i europski povjerenik za proširenje Štefan Füle. Oni dolaze, doznaje Jutarnji list, s ohrabrujućim i motivirajućim porukama unatoč činjenici da u nekim vrlo utjecajnim državama EU jača otpor prema proširenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!