MASAKR NAD CIVILIMA

Danska pomaže Srbiji u istrazi zločina u Dvoru na Uni

18.05.2011 u 14:28

Bionic
Reading

Danski Posebni ured za međunarodni zločin (SICO) pristao je pružiti međunarodnu pravnu pomoć srbijanskom državnom odvjetništvu za ratne zločine, koje želi ispitati svjedoke navodnog ubojstva civila u u Dvoru na Uni 8. kolovoza 1995. godine, objavljeno je u srijedu u Beogradu

Srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine priopćilo je u srijedu da je, u namjeri da provjeri navode medija o počiniteljima i žrtvama tog zločina te ispita sve okolnosti događaja, 28. travnja uputilo SICO-u zahtjev za pomoć u razgovoru s danskim državljanima Janom Wellendorfom, pripadnikom mirovne misije UN u Hrvatskoj. Wellendorf je nedavno izjavio da su danski vojnici gledali masakr nad 'starim i hendikepiranim srpskim civilima' i njegovim zapovjednikom Jorgenom Koldom.

Predstavnici srbijanskog državnog odvjetništa također su zatražili da im se omogući nazočnost pri uzimanju izjave od Kaspera Vedsmanda, novinara danske televizijske mreže BT koja je prva objavila Wellendorfovo svjedočenje.

Srbijanski državni odvjetnik za ratne zločine Vladimir Vukčević sa svojim će suradnicima nakon priprema otputovati u Kopenhagen, piše u priopćenju, pri čemu nije navedeno kada bi se to trebalo dogoditi.

Danska televizija BT objavila je krajem travnja prilog u kojemu danski vojnik svjedoči o tome kako danski vojnici u sastavu UN-a, stacionirani u Hrvatskoj, 1995. godine nisu reagirali kada je veći broj ljudi 'u maskirnim odorama', pred njihovim očima ubio devet hendikepiranih osoba koje su se bile sakrile od rata u školi u Dvoru na Uni. Ni u tekstu ni u video prilogu danske televizije ne govori se o tome tko su počinitelji zločina.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku izvijestilo je nekoliko dana kasnije da policija po zahtjevu državnog odvjetništva provodi istragu teškog ratnog zločina u Dvoru 1995. godine, ali da se još ne zna identitet počinitelja koji su tada ubili bračni par i deset mentalno oboljelih osoba. Odjel kriminalističke policije policijske uprave sisačko-moslavačke je dostavio županijskom državnom odvjetništvu izvješće (6. rujna 2006.) o kaznenom djelu ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, kad su nepoznate osobe, a prema saznanjima radilo bi se o pripadnicima paravojnih formacija tzv. SAO krajine, prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. osim bračnog para, ubile i desetero mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a koje su prethodno dovezene iz Petrinje, navedeno je u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama DORH-a.