KARAMARKO-JOKIĆ-ŠUSTAR

Danas pada odluka o budućnosti reforme obrazovanja

29.02.2016 u 08:15

Bionic
Reading

U Banskim dvorima najavljen je sastanak o cjelovitoj reformi obrazovanja koja kreće u stručnu raspravu. Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko primit će voditelja stručne skupine Borisa Jokića, a nazočit će i resorni ministar znanosti i obrazovanja Predrag Šustar.

Prvi dio cjelovite reforme obrazovanja Jokić je predstavio ranije ovog mjeseca u resornom ministarstvu. Reforma najesen eksperimentalno kreće u 60-ak osnovnih i srednjih škola, a od 2020. u cijeloj Hrvatskoj. Zbog manjka novca devetgodišnja osnovna škola ipak će još pričekati. Zdravstveni i građanski odgoj nisu predviđeni kao zasebni predmeti. No stručna rasprava o kurikulumu tek počinje. Jokić i Šustar ranije su rekli da se nadaju kvalitetnoj polemici.

"Naravno da će biti ekstremnih pozicija i s jedne i druge strane kojima to neće biti zadovoljavajuće, ali kurikulum jest konsenzus. Ono što je prihvatljivo velikoj većini roditelja, djece i mladih osoba. Tih 430 osoba oni su toliko šaroliki, kao ova prezentacija, oni dolaze iz svih dijelova društva, svih vjerskih zajednica, s ljevice, desnice, centra i to je zapravo što Hrvatska jest.", rekao je Jokić.

„Ovo vam je šansa da se uključite svojim komentirama. Mi se u Hrvatskoj moramo naučiti na civilizirani način, jer je na kocki što ide puno dalje od jednog mandata, bilo lijeve ili desne i to je bilo istaknuto tijekom izlaganja. To je fokus premijera i predsjednice i moraju biti osigurana sredstva iz proračuna i sredstva iz Europske unije koja su predviđene za ovakve reforme.", rekao je Šustar.

O isteku mandata ekspertne skupine i odgađanju susreta Karamarka, Šustara i Jokića tportal je detaljnije pisao u petak, a tekst o tome pročitajte ovdje.