VREMENSKA PROGNOZA

Danas djelomice sunčano, na moru južina, a evo što nas čeka sutra

16.03.2019 u 08:21

Bionic
Reading

U subotu će biti djelomice, a na Jadranu i pretežno sunčano. Na istoku će zemlje ujutro biti oblačnije, no zadržat će se uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, a u gorju s jakim, ponegdje i olujnim udarima. Na Jadranu umjereno jugo i južni vjetar. Najviša temperatura većinom između 16 i 21 °C

U nedjelju, bit će većinom sunčano, razmjerno vjetrovito i još toplije. Na Jadranu i uz njega povremeno više oblaka, a ponajprije je na širem riječkom području moguća kratkotrajna kiša ili poneki pljusak, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

Vjetar umjeren do jak jugozapadni, u višim predjelima i s olujnim udarima, a na Jadranu jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 4 do 9, na Jadranu između 9 i 12, a najviša dnevna većinom između 17 i 22 °C.

U Zagrebu danas će biti djelomice sunčano, još ujutro uz promjenljivu naoblaku. Vjetar povremeno umjeren jugozapadni i zapadni, a u okolnom gorju na udare i jak. Najviša dnevna temperatura oko 20 °C.

Sutra će biti pretežno sunčano i još toplije. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, s jakim, u okolnom gorju i olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 8, a najviša dnevna oko 22 °C.

  • +14
Konačno proljeće Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Biometeorološke prilike će posvuda biti razmjerno povoljne. Iako će se mnogi ljudi uglavnom osjećati dobro, zbog jakog južnog vjetra kod osjetljivijih meteoropata i kroničnih bolesnika mogu se javiti razdražljivost i glavobolja, a krajem dana umor i tegobe sa snom.

Za vikend, dakle, pretežno sunčano i još toplije, uz jačanje jugozapadnjaka i juga. U ponedjeljak nova promjena vremena s mjestimičnom kišom, uglavnom na Jadranu i grmljavinom, te padom temperature zraka, u gorju i snijegom, te sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom, na Jadranu sve češćom i jačom burom, najprije na sjevernom dijelu, do srijede i na jugu, izvještava HRT.

U drugoj polovini tjedna povećava se vjerojatnost za ponovno stabilnije, sunčanije i toplije vrijeme, ali u unutrašnjosti uz mogućnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu.

Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: dhmz

Dr. sc. Tanja Renko najavljuje da će u subotu u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljive naoblake, ali i sunčanih razdoblja, uz koje će temperatura biti malo viša nego u petak - najviša od 17 do 20 °C. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar.

U središnjoj će Hrvatskoj sunčana vremena biti više, osobito poslijepodne. Puhat će slab i umjeren, u gorju povremeno i jak jugozapadni i zapadni vjetar. Već će od jutra biti razmjerno toplo s najnižom temperaturom od 4 do 8 °C, a najvišom dnevnom i oko 20 °C.

Umjereno naoblačenje zahvatit će i dio gorske Hrvatske u prvom dijelu dana, no zatim će prevladavati sunčano, kao što će veći dio dana biti i na sjevernom Jadranu. U gorju će puhati umjeren jugozapadni vjetar, a na sjevernom Jadranu većinom slabo i umjereno jugo.

Na srednjem Jadranu također jugo, u početku slabo i umjereno, a prema večeri ponegdje na otvorenom i umjereno jako pa će more biti malo i umjereno valovito. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme najviša devna temperatura bit će uz obalu i na otocima od 17 do 19 °C, a u unutrašnjosti oko 20 °C.

Pretežno sunčan dan bit će i na jugu Hrvatske, gdje će također biti razmjerno toplo uz slabo i umjereno, navečer ponegdje i umjereno jako jugo.