epilog svađe

Damir Barbir izašao iz SDP-a, u Gradskom vijeću Splita ostaje kao nezavisni

18.07.2023 u 17:17

Bionic
Reading

Damir Barbir, vijećnik u splitskom Gradskom vijeću, izašao je u utorak iz SDP-a te u lokalnom parlamentu ostaje kao nezavisni, svog donedavnog stranačkog kolegu, vijećnika Davora Matijevića, naziva sitnim politikantom.

Barbir je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća glasao za prijedlog gradonačelnika Splita Ivice Puljka da Grad podigne kredit od 150 milijuna eura, a što je bilo protivno stajalištu SDP-a. Barbir je time presudno pridonio minimalnoj većini za usvajanje prijedloga o kreditnom zaduženju.

Predsjednik splitskog SDP-a, drugi predstavnik te opcije u Gradskom vijeću, Davor Matijević najavio je Barbirovo izbacivanje iz stranke, a u međuvremenu je i Gradski odbor splitskog SDP-a pokrenuo postupak izbacivanja. Prije nego je okončan, Barbir se odlučio zahvaliti i vratiti člansku iskaznicu, a dobio je i otkaz u SDP-u na mjestu izvršnog tajnika na regionalnoj razini.

"Ovu odluku sam bio prisiljen donijeti jer organizacija kojoj sam pripadao više ne baštini vrijednosti koje je imala kada sam joj se priključio", napisao je Barbir u priopćenju.

Matijević šteti ugledu stranke, Grbin bez snage za liderstvo

"To je sada jasno, jer je taj put odabrala stranačka središnjica na čelu s predsjednikom Peđom Grbinom koja je birala između glasanja za projekte poput vrtića i škola i sitnog politikanstva kojeg u Splitu simbolizira Davor Matijević. U dvojbi između borbe za javni interes i borbe za jačanje osobne ucjenjivačke pozicije na temelju koje bi ušićario neku povlasticu ili sinekuru, središnjica SDP-a odabrala je ovo drugo", naveo je Barbir.

Smatra kako Matijević, kojeg naziva sitnim politikantom, šteti ugledu stranke u općoj javnosti, a da Grbin, na nacionalnoj razini, pokazuje kako je "predsjednik bez snage za liderstvo".

"Ostajem u Gradskom vijeću Grada Splita kao jedini socijaldemokrat, ponašat ću se jednako kao i do sada i kako smo se dogovorili kada je SDP gradonačelniku Puljku ponudio suradnju. Sada kada postajem nezavisan zastupnik, nitko više u moje ime neće moći šurovati s HDZ-om kako bi podmetnuli nogu pod svaki projekt i razvoj Splita. To je veliko olakšanje za mene osobno, a SDP-u siguran put u pad ispod izbornog praga, što će mu se sljedećim izborima nažalost i dogoditi", dodao je Barbir.

Splitski SDP: Barbir je očito bio promašaj

Iz splitskog SDP-a na društvenim su se mrežama ispričali biračima tvrdeći kako je Barbir očito bio promašaj.

"Nas, svoje kolege gledao je oči i lagao na svim tijelima stranke, a ako ima iti malo časti u sebi vratit će mandat gradskog vijećnika SDP-u koja mu ga je dala. Naše povjerenje ne može vratiti, ali vraćanjem mandata pokazao bi da ipak nije žeton Ivice Puljka i da ovo nije bila još jedna u nizu političkih trgovina kojima vladajući u Hrvatskoj osiguravaju većinu", stoji u objavi Gradskog odbora SDP-a Split.